Karbantartás időpontjának jelölése a tűzoltó készüléken

Karbantartás időpontjának jelölése a tűzoltó készüléken

A filctollas jelölés nem szerencsés, de nem jogszabályellenes.

A bejelentésköteles tűzvédelmi szolgáltatási tevékenységek megkezdésének és folytatásának részletes szabályairól szóló 50/2011. (XII. 20.) BM rendelet határozza meg a tűzoltó készülékeknél a karbantartást igazoló címke követelményeit.

A jogszabály szerint a karbantartást igazoló címke tartalmazza a karbantartás dátumát (év, hónap, nap) és a következő karbantartás esedékességét időponttal megadva (év, hónap, nap). A rendelet azonban nem rendelkezik arról, hogy az időpontokat milyen technikával, technológiával tüntessék fel.

A megszokott, jól bevált gyakorlat a dátum lyukasztással való jelölése. A Lánglovagok Egyesület álláspontja szerint a filctoll azért nem jó megoldás, mert könnyedén változtatható, manipulálható, esetlegesen a rubrika üresen hagyása alkalmas arra, hogy csak a hatósági ellenőrzés előtt töltsék ki, majd papírozzák le a karbantartást.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) tájékoztatása szerint a tűzoltó készülékek karbantartására vonatkozó jogszabályok és a műszaki irányelvek nem határozzák meg azt, hogy a címkére milyen technikával kell rögzíteni adatokat. Szakmai szempontból az időtálló technika alkalmazása a készenlétben tartó és a jogosult személy közös érdeke, mivel amennyiben a címkéről az adatok eltűnhetnek, azt a tűzvédelmi hatóság értékelheti úgy, mintha a karbantartás nem időben vagy nem a megfelelő fokozatban történt volna meg.

A Lánglovagok Egyesület javaslatára az OKF megvizsgálja a jogszabály-módosítás, valamint a vonatkozó irányelv módosításának lehetőségét, szükségességét a kérdésben.

Rovat
Témakör