Egy a szívünk?

A Tűzoltókért Alapítvány nevében köszönetem fejezem ki, mindazoknak, akik fáradságot nem kímélve részt vettek az Emlékezés napja rendezvényünkön.

Mint az már köztudott, hogy 2006. augusztus 8-án a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem K épületében lévő lőtér oltása közben három tűzoltó életét vesztette. 2007-ben elhatároztuk, hogy megemlékezést tartunk tiszteletükre. Az elhatározást tett követte, Mészáros Imre, a Gój Motoros Egyesület elnöke felajánlotta segítségét, hogy motoros felvonulással tisztelegnek a hős tűzoltók előtt.

Minden kezdet nehéz. Az is köztudott, hogy egy alkalommal nem akartak beengedni a Műegyetemre, hogy megemlékezzünk, mivel az előtte lévő napon egy megemlékezés már volt, és mert szombat van.

A nehézségeket leküzdve mindenkivel sikerült az esetleges nézeteltéréseket, félreértéseket tisztázni. Így éveken keresztül emlékeztünk, alapítvány, motorosok, önkéntesek, államiak és szimpatizánsok, akik tisztelik és szeretik a tűzoltókat.

Most, amikor már a hetedik megemlékezésnél tartunk, megint úgy érzem, hogy valami nem jó. Motorosok jelen, szakszervezetek jelen, önkéntesek jelen, rendőrök, polgárőrök, mentők jelen. Valaki hiányzik. Igen, valaki hiányzik. Azok, akikről az egész szól, azok hiányoznak.

Kik azok?

A hivatásos tűzoltók.

Nem volt egyetlen egy hivatásos gépjárműfecskendő sem. A tűzoltók civilben vettek részt, nehogy megbüntessék őket az egyenruha viselésért. Felhívásunkra, hogy a tűzoltó-parancsnokságokon a szerek álljanak ki a szertárakból, és szirénaszóval, kéklámpával tisztelegjenek a hősi halált halt bajtársak előtt, tudomásunk szerint alig valósult meg, mivel a helyi parancsnokok nem merték felvállalni azt, hogy felelősségre fogja vonni őt az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

Tehát valami hiányzott. Valakik hiányoztak. Nem tudjuk miért. Vagyis tudjuk és sejtjük.

Igen.

Azért, mert még mindig fájó sebeket szaggat fel a megemlékezésünk?

Azért, mert még mindig nincs felelőse?

Igen.

Nem a megemlékezés, hanem az, hogy éppen ott az egyetemnél emlékezünk.

Köszönjük az OKF részéről a résztvevőknek, hogy megtisztelték jelenlétükkel a rendezvényt, és hogy külön, jól látható módon elkülönülten koszorúztak.

A Tűzoltókért Alapítvány jövőre is meg fogja rendezni az Emlékezés napját, változatlanul augusztus 8-án. Mert augusztus 8-nak szimbolikus jelentése van. Ezen a napon halt meg a legtöbb tűzoltó egyszerre. Ezért választottuk ezt a napot, amikor is már nem csak a Műegyetemnél meghalt tűzoltókra emlékezünk, hanem az összes Hősi Halált Halt és Szolgálatteljesítés Közben Elhunytra.

Alapítványunk továbbra is kompromisszumkész minden olyan javaslatra, ötletre, amely az Emlékezés napja rendezvényt még méltóbbá teszi.

Rovat
Témakör