Tűzoltó vádlott a Vizoviczki-ügyben

Az ügyészség szerint a katasztrófavédelmi kirendeltség munkatársa hatósági ellenőrzés időpontjáról súgott.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján a Központi Nyomozó Főügyészség Korrupció Elleni Ügyek Osztálya 2012 februárjától rendőrök és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai bevonásával széles körben folytatott nyomozást. Ennek végeztével az ügyészség augusztus 21-én a bíróságnak két vádiratot nyújtott be, összesen 53 vádlottal szemben.

A Fővárosi Törvényszéken 33 emberrel szemben emeltek vádat bűnszervezetben, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt, míg a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsánál bűnszervezetben, vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt 22 vádlottal szemben született vádemelés.

A vádlottak között hét volt rendőr, köztük öt volt vezető beosztású rendőrtiszt, volt tűzoltó százados, pénzügyőr főhadnagy, egy önkormányzat köztisztviselője és egy közegészségügyi felügyelő található.

Az ügyben érintett tűzoltó a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Dél-Budai Katasztrófavédelmi Kirendeltségén teljesített szolgálatot. A vádirat szerint ő a hatósági ellenőrzés időpontjáról tájékoztatta Vizoviczki László érdekeltségébe tartozó szórakozóhelyeket, így lehetőséget teremtett arra, hogy ott a hatósági ellenőrzésre felkészüljenek. Az egykori tűzoltó a cselekmény elkövetését tagadta.

A két vádirat alapján összesen 331 bűncselekmény elkövetése róható a vádlottak terhére. A legsúlyosabb bűncselekmények elkövetőire 5 évtől 25 évig terjedő szabadságvesztés büntetés szabható ki.

Jelenleg Vizoviczki László előzetes letartóztatásban van, négy vádlott lakhelyelhagyási tilalom alatt áll.

Rovat
Témakör