Nem tetszik a katasztrófavédelemnek a felnőttképzési törvény

Nem tetszik a katasztrófavédelemnek a felnőttképzési törvény

A Belügyminisztérium vizsgálja a törvénymódosítási javaslatot.

„De ugye, azt senki nem gondolja, hogy több százezer magyar cégnél, önkormányzati és állami vállalatnál a kötelező munkavédelmi és tűzvédelmi oktatásokat a névjegyzékben szereplő kettőezer , jelen pillanatban kettőezer tűzvédelmi oktatásra felkent ember fogja elvégezni a Covid-vírus-járvány alatt?! Mert jelenleg… Tudom, hogy ez nem az ön tárcája, de a végén a pofont a katasztrófavédelem fogja kapni; ha ennek utánanézne, miniszter úr, azt megköszönnék, szerintem az érintettek leginkább.” – szembesítette a felnőttképzési törvény változásának problémájával Pintér Sándor belügyminisztert Harangozó Tamás (MSZP) országgyűlési képviselő az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának szeptember 29-i ülésén.

Ahogyan a Lánglovagok tűzvédelmi tudásbázis megírta, az Innováció és Technológiai Minisztérium (ITM) álláspontja szerint a felnőttképzésről szóló 2013. évi LXXVII. törvény alapján az 1996. évi XXXI. törvény 22. § (3) bekezdése szerinti tűzvédelmi oktatás és az 1993. évi XCIII. törvény 55. §-a szerinti munkavédelmi oktatás szeptember 1-jétől bejelentésköteles felnőttképzési tevékenységnek minősül.

A belügyminiszter az országgyűlési képviselőnek írásban megküldött válaszában az ITM álláspontját szajkózta, miszerint ezek a képzések kompetenciát fejlesztő ismeretek megszerzését szolgálják, így a törvény hatálya kiterjed rájuk. A tájékoztatását azonban azzal zárta, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) javaslatot tett a törvény módosításának kezdeményezésére.

Hallgat a katasztrófavédelem

A Lánglovagok.hu az OKF-től érdeklődött, hogy milyen módosítást és milyen indokkal kezdeményeztek, illetőleg a katasztrófavédelem intézményeinél szeptember 1-jétől hogyan oldják meg a tűzvédelmi és munkavédelmi oktatásokat, hiszen a Felnőttképzési Adatszolgáltatási Rendszer szerint csak a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ minősül felnőttképzőnek, és nem valószínű, hogy országosan ők végeznék ezt a feladatot.

Az OKF Kommunikációs Szolgálata mindössze annyit írt vissza, hogy „a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a törvény módosítására vonatkozó javaslatát megküldte a Belügyminisztériumnak”.

Hallgat a Belügyminisztérium is

A Lánglovagok a Belügyminisztériumhoz is fordult, hogy a tárca kezdeményezi-e a felnőttképzési törvény módosítását, és ha igen, milyen tartalommal, illetve a felnőttképzőnek nem minősülő minisztériumban hogyan oldják meg a tűzvédelmi és munkavédelmi oktatásokat.

A Kommunikációs Főosztály mindössze annyit válaszolt, hogy „a Belügyminisztérium tanulmányozza az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság javaslatát”.

Rovat
Témakör