Ombudsmani panasz az ITM jogértelmezésére

Ombudsmani panasz az ITM jogértelmezésére

Érthetetlen, hogy miért felnőttképzés a tűzvédelmi és munkavédelmi oktatás.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalához fordult Gábor László, mert nem ért egyet azzal, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a felnőttképzésről szóló 2013. évi LXXVII. törvény alapján szeptember 1-jétől bejelentésköteles felnőttképzési tevékenységnek tekinti az 1996. évi XXXI. törvény 22. § (3) bekezdése szerinti tűzvédelmi oktatást és az 1993. évi XCIII. törvény 55. §-a szerinti munkavédelmi oktatást.

Gábor László szerint az ITM az álláspontját idáig semmilyen fórumon nem magyarázta meg, nem igazolta. Ezzel a magatartással gyakorlatilag önkényesen kiterjesztették a törvény hatályát Magyarország minden jogi személyére és jogi személyiséggel nem rendelkező más szervezetére, amely egy vagy egynél több munkavállalót foglalkoztat, továbbá Magyarország minden foglalkoztatottjára.

A panaszos úgy véli, ezen oktatások kompetenciaalakításra vagy kompetencia-fejlesztésére nem alkalmasak, így a felnőttképzési törvény nem alkalmazható rájuk.

Gábor László az ombudsmant arra kéri, a rendelkezésére álló lehetőségekkel bírja rá az ITM-et arra, hogy – törvénymódosítás kényszere nélkül – az álláspontját a tűzvédelmi és munkavédelmi oktatások esetében változtassa meg.

A panasz innen tölthető le.

Rovat
Témakör