Betiltott posztolás a katasztrófavédelemnél

Egy kirendeltségvezető korlátozta a tűzoltók véleménynyilvánítási szabadságát az interneten.

A Lánglovagok Egyesület az alapvető jogok biztosához fordult, miután tudomására jutott, hogy a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság egyik kirendeltségvezetője korlátozta a hivatásos tűzoltók véleménynyilvánítási szabadságát.

A tűzoltóknak aláírásukkal kellett igazolniuk a következő utasítás tudomásulvételét:

„2015.05.01.-től a Kirendeltség Vezető Úr utasítása szerint M10-es katasztrófavédelmi egyenruhában a hazajárás és a munkába történő beérkezés, valamint a langlovagok.hu-ra történő posztolás TILOS.”

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál internetes sajtótermékként regisztrált Lánglovagok.hu tűzoltóportálon a cikkekhez olvasói hozzászólás nem lehetséges, így az utasítást adó vezető feltehetőleg a Lánglovagok Egyesület által üzemeltetett forum.langlovagok.hu oldalra, vagy a Lánglovagok.hu Facebook oldalára gondolt.

Joggal való visszaélés

Magyarország Alaptörvénye szerint mindenkinek joga van a véleménynyilvánítás szabadságához. Sem a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény (szolgálati törvény), sem a polgári védelmi szervezetek Szolgálati Szabályzatáról szóló 49/2011. (XII. 20.) BM rendelet nem ad felhatalmazást a katasztrófavédelem vezetőinek a véleménynyilvánítási szabadság generális tiltására, vagy egyes internetes oldalakon, fórumokon való hozzászólás tiltására. A szolgálati törvény szerint a véleménynyilvánítás elfojtása joggal való visszaélésnek minősül.

A rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló 2015. évi XLII. törvény (új szolgálati törvény) július 1-jén lép hatályba. Ebben az áll, hogy „az országos parancsnok és az országos főigazgató közjogi szervezetszabályozó eszközben megtilthatja, hogy a hivatásos állomány tagja az internetes felületen magánszemélyként való megnyilvánulásakor, magánvélemény nyilvánításakor a hivatásos állományba tartozására vonatkozó adatot hozzon nyilvánosságra”. Ha az új törvény már hatályos lenne, akkor sem lenne lehetséges egy teljes tiltás, sem a főigazgatónak, sem egy katasztrófavédelmi kirendeltség vezetőjének.

A Lánglovagok Egyesület arra kéri az ombudsmant, vizsgálja meg, hogy az országos katasztrófavédelmi főigazgató, a megyei katasztrófavédelmi igazgatók vagy bármely katasztrófavédelmi vezető mikor és milyen tartalommal élt olyan intézkedéssel, utasítással, paranccsal – akár írásban, akár szóban – amely arra irányult, hogy a hivatásos tűzoltók valamely internetes fórumon, közösségi oldalon hozzászólást egyáltalán ne írjanak.

Beismerés

A Lánglovagok.hu tűzoltóportál megkeresésére Csámpai Attila, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője közölte, hogy az ügyet az igazgató ismeri, és a szükséges intézkedéseket megtette.

Az, hogy ez az intézkedés a tiltás feloldása, fegyelmi vizsgálat indítása, vagy esetleg a többi kirendeltségen is a korlátozás bevezetése, a válaszból nem derül ki. Annyi bizonyos, Branyiczky Márk tű. ezredes sem makulátlan, ő volt az, akinek az utasítására a monori kirendeltségvezető a Lánglovagok.hu tudósítóját elzavarta az új monori tűzoltólaktanya sajtónyilvános átadásáról.

Rovat
Témakör