Jogtalan egyenruha-hordási tilalom a katasztrófavédelemnél

Az egyik kirendeltségvezető egy BM rendeletet írt felül, de a főigazgató által alkotott Öltözködési Szabályzattal sincs minden rendben.

A Lánglovagok.hu nemrégiben adott hírt arról, hogy a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon az egyik kirendeltségvezető korlátozta a tűzoltók véleménynyilvánítási szabadságát. Az utasításnak azonban egy másik fele is volt, a tiltás teljes egészében így szólt:

„2015.05.01.-től a Kirendeltség Vezető Úr utasítása szerint M10-es katasztrófavédelmi egyenruhában a hazajárás és a munkába történő beérkezés, valamint a langlovagok.hu-ra történő posztolás TILOS.”

A belügyminiszter irányítása alá tartozó szervek egyenruha-ellátásra jogosult személyi állományának ruházati és öltözködési szabályzatáról, valamint a különleges foglalkoztatási állomány ruházati-, fegyverzeti-, kényszerítőeszköz és világítástechnikai felszereléséről szóló 71/2011. (XII. 31.) BM rendelet 46. § (1) bekezdése szerint „a hivatásos állomány tagja a szolgálati helyére polgári ruhában vagy egyenruhában mehet, valamint onnan polgári ruhában vagy egyenruhában távozhat.”

A hivatásos katasztrófavédelmi szervek egyenruha-ellátásra jogosult személyi állománya Öltözködési Szabályzatáról szóló 116/2012-es főigazgatói utasítás arról rendelkezik, hogy nem engedélyezett „szolgálati kívül munka-, illetve védőruházat, formaruházat, speciális szolgálati egyenruházat viselése”.

A Lánglovagok Egyesület felhívja a figyelmet, hogy az Öltözködési Szabályzat ugyan formaruházatot nem definiál, de ha a 10M gyakorló is értendő alatta, akkor látható, nem csak a kirendeltségvezető, hanem a főigazgató is jogtalanul felülírta a belügyminiszter rendeletét.

A kirendeltségvezető posztolási tiltása az internetezők körében kiverte a biztosítékot, de többen megnyugtatásul – a szöveget értelmezve – felhívták a figyelmet, csak egyenruhában nem lehet hozzászólást írni, sőt, egyáltalán nincs is különösebb félni valójuk a tűzoltóknak, mert M10-es egyenruhájuk nincs is.

A tűzoltóportál az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságtól érdeklődött, miként vélekednek a kirendeltségvezető utasításáról, valamint az előző főigazgató, Bakondi György által kiadott Öltözködési Szabályzatról, és várható-e a belső szabályzó módosítása, valamint a megyei igazgató, illetve a kirendeltségvezető felelősségre vonása. Hajdu Márton szóvivő a megkeresésre nem reagált.

Rovat
Témakör