Legyen Önnek is langlovagok.hu e-mail címe!
Tűzvédelmi házirend lakóépületeknek
(x)
 Futótűz Futótűz
Kamion és személyautó halálos karambolja a 4-es főúton
Következmények nélkül a veszprémi öngyilkosság?
Kiakadtak az önkéntes tűzoltók
Dányi Béla magyarázkodik és pénzt követel
Kukoricásban landolt egy kamion az M1-esen
Élőben a katasztrófavédelem lopóautójának karambolja
Emelőkosaras gépjármű borult meg Szolnokon
Forgalommal szemben karambolozott egy Fiat Ritmo az M7-esen
Túrázót mentettek a Vértesben
Mi a tököm folyik Veszprémben?!
 Céginfó Céginfó
DRYCON Hungary Kft.
Tűzkármentesítés, vízkármentesítés, viharkárok utáni helyreállítás.
KontaktBau Szigeteléscentrum
Fújható üveggyapot-szigetelés, tűzoltóknak kedvezmény.
Lánglovagok Kft.

Budapesti társasházaknak tűzvédelmi házirend kedvező áron.

Magyar Tűzvédelem

Tűzvédelmi szakvizsga, tűzvédelmi feladatellátás, karbantartás.

PRO-SEC Kiadói, Oktatói és Szervező Kft.

Tűzvédelmi, munkavédelmi és vagyonvédelmi képzések.

Robotex Kiadói Üzletág Kft.

Táblák, utánvilágító rendszerek, tűzvédelmi nyomtatványok.

Valmar-Safety Munkavédelmi és Tűzvédelmi Kft.

Védőfelszerelések, tűzvédelmi eszközök, munkavédelmi és tűzbiztonsági jelzések gyártása és forgalmazása.

VS Construction Kft.
Tűzkárok és vízkárok utáni speciális épülettisztítás.
 Szolgáltatások Hirdetés
Védőeszközök, gázérzékelők, tűzoltó felszerelések
Rendezvénybiztonság
Budapesti társasházaknak tűzvédelmi házirend készítése gyorsan
Baleseti kártérítés közlekedési és munkahelyi baleseteknél
Tűzvédelmi szakvizsga Budapest
 Fórum Fórum
Merre tovább ÖTE-k?
Társasházak tűzvédelme
Jelentkezés tűzoltónak
TŰZOLTÓSÁG és katasztrófavédelem
A hét fotója a Lánglovagokon
Országos Tűzvédelmi Szabályzat
112-es segélyhívó
Tűzoltós apróhirdetések
Még több téma
 Szakvizsga Tűzvédelmi szakvizsga
Hegesztők és az építőipari tevékenység során nyílt lánggal járó munkát végzők
Tűzgátló tömítések beépítését, felülvizsgálatát, karbantartását, javítását végzők
Tűzállóságot növelő burkolatok beépítését, karbantartását végzők
Tűzállóságot növelő bevonati rendszerek alkalmazását, karbantartását végzők
Éghető gáz lefejtését, töltését, kiszolgálását, továbbá autógáz kiszolgálását végzők
Tűzgátló, füstgátló nyílászáró-szerkezetek beépítését, felülvizsgálatát, karbantartását, javítását végzők
Robbanásveszélyes osztályba tartozó anyagokkal foglalkozók
  Tűzvonalban 

Best of Bakondi György

A végleg nyugdíjazott katasztrófavédelmi főigazgató munkásságáról nem lehet dicshimnuszt zengeni. Összefoglalónk.

A hivatásos szolgálat felső korhatárának való elérésével, április 15-én megszűnt Bakondi György tű. altábornagy szolgálati viszonya, és leköszönt az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság éléről. Bár Pintér Sándor belügyminiszter a búcsúztatón ódákat zengett a reaktivált nyugdíjas határőr tevékenységéről, nem alaptalan azt gondolni, hogy jelentős károkat okozott a magyar mentő tűzvédelemben.

Hajrá, hajrá, hajrá!

A tűzoltók megalázásával, kommunizmust idéző háromszoros hajrával vette kezdetét a hivatásos önkormányzati tűzoltóságok államosítása, mondhatni, szétverése. Bakondi György tű. altábornagy (Fotó: Kis-Guczi Péter)Ezzel együtt megkezdődött a tűzoltó és a tűzoltóság szó kiirtása a köztudatból. A nagy tudással, tapasztalattal rendelkező tűzoltók jelentős részét eltávolították, nyugdíjba kényszerítették, és egykori katonatisztek, határőrök, botcsinálta tűzoltók játszótere lett a katasztrófavédelem, a tűzoltóságok irányítása.

Mindent megtettek annak érdekében, hogy a tűzoltók közutálatnak örvendjenek. A kiképzésnél gépfegyvert adtak a kezükbe, a gyakorlóöltözetük a rendőrökével azonos lett, a fővárosban pedig tilosban parkoló autókat szállítását bízták rájuk.

A főigazgató a hivatásos tűzoltók önkéntes tevékenységét sem nézte jó szemmel, az Alaptörvényt és több más jogszabályt felülírva megtiltotta, hogy a tűzoltó egyesületekben és szövetségekben vezető tisztséget vállaljanak. A Lánglovagok Egyesület panasza nyomán az alapvető jogok biztosa elmarasztalta a főigazgatót. A kormány persze azonnal Bakondi György segítségére sietett, hogy törvényi erővel korlátozza a hivatásos tűzoltók egyesülési jogát.

Aki bírálni merte a rendszert, az pillanatok alatt a bíróságon találta magát. Bakondi György előszeretettel perelte be az őt kritizálókat, legyen szó országgyűlési képviselőről, szakszervezeti vezetőről, önkormányzati tűzoltóparancsnokról, vagy újságíróról. Ezen perek egy része még folyamatban van. A főigazgató mindezt persze közpénzből finanszírozta.

A szakma figyelmeztetett a rossz irányba haladásról, és 2013 márciusában már a lakosság számára is világossá vált, a katasztrófavédelem jelenlegi rendszere megbukott. A hókáoszban történtek miatt az ombudsman is nemtetszését fejezte ki. Egy lezuhant siklóernyős mentése nyomán a Közlekedésbiztonsági Szervezet rámutatott, nagyon komoly problémák vannak a katasztrófavédelemnél. A szarvasi polgármester szerint is szőr került a karburátorba.

Fejétől bűzlik a hal

Bakondi György személyét csupa ellentmondás övezte. Tűzoltó végzettsége nem volt, pedig a felsőszintű szakmai végzettséget jogszabály írta elő részére. Főigazgatóságának utolsó hónapjában nem véletlenül ragadt rá a merkantil tábornok elnevezés. A sajátos kéklámpaőrülete is hagyott némi kivetni valót maga után. Természetesen a Belügyminisztérium szerint ezzel is minden rendben van. Bakondi György a szakszervezeti vezetőkkel sem találta meg a közös hangot. Hozzáállását más vezető is példaként vette.

A tűzoltók szívatására, megalázására és fenyegetésére azért volt energia, miközben a vezetők az Alaki Szabályzat és az Öltözködési Szabályzat ismerete kapcsán komoly hiányosságokkal küzdöttek. A NAV-os üzemanyaggal való jogsértő trükközésnek, és a tűzoltókészülékek elmaradt karbantartásának sem lett következménye. A kiszivárgott pszichológiai jelentés szerint a tűzoltóknál a kiégés jelei tapasztalhatók.

A katasztrófavédelem adóssága 2014-ben egymilliárd fölé emelkedett. Azért a vezetők magáncélú autókázásaira, szolgálati lakásaikra, a BM Heros Zrt. eltartására volt pénz. Na meg arra, hogy olyan védőruhát vásároljanak a tűzoltóknak, melyben megégnek. Az új, magyar gyártású tűzoltóautóról nem is beszélve, amivel annyira meg vannak elégedve egyesek, hogy csapatpróba sem szükségeltetett a rendszerbe állításához.

A főigazgatónak a tűzoltóságok kommunikációjának, a tűzoltók és újságírók addigi kapcsolatának szétverését is köszönhetjük. Most, Bakondi György távozása után nagy kérdés, hogy egyes szóvivők tükörbe tudnak-e nézni mindazért, amit felsőbb utasításra, vagy még ennél is rosszabban, a felsőbb utasítás túlteljesítéseként tettek.

Hurrá, hurrá, hurrá! ... de nem

Bakondi György az április 14-i búcsúztató ünnepségén a szokásával ellentétben egyenruhát húzott. Olyan szívből jövő szomorúság azonban senkit sem öntött el, mint Bende Péter fővárosi tűzoltóparancsnok 2011-es elköszönésekor, csupán a felrendelt vezetők kényszerű tapsolása, tűzoltók kötelező díszmenetelése jutott neki.

A belügyminiszternek itt lett volna a lehetősége, hogy a teljesen kivéreztetett szakma, hivatás élére ismét szakmai vezetőt állítson, aki bizonyos keretek között helyrehozza a károkat. De nem. Az új, összeférhetetlenség botrányba keveredett megbízott főigazgató az elvárások szerint folytatja mindazt, amit elődje elkezdett.

Hogy mi is az? Bakondi György rendszeréről a Tépett rózsa című írás mindent elmond.

Lánglovagok.hu

(2015. április 16.)

hirdetés


Tűzkereszt  Tűzkereszt
Lángoló:
 A szennyesteregetés éve
 A Kígyó éve
 2012, a megalázás éve
Fórum:
 TŰZOLTÓSÁG és katasztrófavédelem
Adatlap:
 OKF
hirdetés
   Céljaink | Hírlevél | Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem | E-mail | RSS   © Lánglovagok.hu 2001-2018. 
hirdetés