Tűzvédelemről tájékozódtak a közös képviselők

Tűzvédelemről tájékozódtak a közös képviselők

A Lánglovagok Egyesület előadásán résztvevők átfogó képet kaphattak a lakóépületek tűzvédelmi szabályairól, problémáiról.

Közös képviselők, társasházkezelők, ingatlankezelők, társasházak intézőbizottságának, lakásfenntartó szövetkezetek igazgatóságának tagjai részére tartott tűzvédelmi előadást a Lánglovagok Egyesület Budapesten. A Lurdy Konferencia- és Rendezvényközpontban február 22-én tartott tájékoztatón több mint 70-en vettek részt.

Kis-Guczi Péter, a Lánglovagok Egyesület elnöke előadásában szembesítette a hallgatókat azzal, milyen kifogásokat hall nap mint nap a tulajdonosoktól, közös képviselőktől, hogy ne kelljen foglalkozni a lakóépületek tűzvédelmével, például: „Itt sosem volt még tűz.”, „Nem kaptunk büntetést.”, „Ne ijesztgessük a lakókat!”.

Az előadó helyretette, kinek és mikor kell készíteni Tűzvédelmi Szabályzatot, Tűzriadó Tervet és Tűzvédelmi Házirendet, a tapasztalat alapján ebben ugyanis nagy káosz tapasztalható a lakóépületeknél. Kis-Guczi Péter a Tűzvédelmi Házirenddel kapcsolatos főbb tudnivalókat is ismertette, egyebek között rávilágított, hogy a szabályzót a közgyűléssel nem kell jóváhagyatni, a Szervezeti-Működési Szabályzatban viszont érdemes a megismertetésének módját megalkotni.

A Tűzvédelmi Házirend készítése tűzvédelmi szakképzettséghez nem kötött, mégis érdemes szakemberre bízni az összeállítását. Sajnos még ekkor sem biztos, hogy megfelelő lesz az eredmény, Kis-Guczi Péter erre döbbenetes példákat hozott.

A közhasznú szervezet vezetője elmagyarázta a tűzvédelmi szabályok rendszerét, a létesítési követelmények, használati szabályok közötti különbséget, majd rátért a menekülési útvonalak előírásaira, problémáira. Azzal remélhetőleg senkinek sem mondott újat, hogy a menekülési útvonalon milyen tárolási szabályok vannak, viszont az már újdonság lehetett többeknek, nem mindegy, hogy a lépcsőházban a padlóburkolat mire lesz cserélve, annak ugyanis tűzvédelmi követelményei vannak. Egy rossz döntéssel milliós, tízmilliós károkat lehet okozni.

Kis-Guczi Péter ismertette a középmagas panelházakban a lépcsőházak közötti átjárásra vonatkozó előírásokat, beszélt a lakásajtókról, vagyonvédelmi rácsokról, a szemétledobó helyiség tárolóvá alakításának módjáról, a lifteknél kihelyezendő biztonsági jelről. Téma volt a biztonsági világítás, a megvilágított menekülési jelek, a tűzoltó készülékek, a száraz felszálló tűzivízvezeték, a fali tűzcsapok, a föld feletti és föld alatti tűzcsapok, a tűzgátló és füstgátló nyílászárók, a beépített tűzjelző berendezés, a hő- és füstelvezetés, a füstmentesítés, srangfelújításnál a tűzgátló lezárás, a tűzeseti főkapcsoló hozzáférhetősége, a villámvédelem, a villamos biztonsági felülvizsgálat, a szellőzőtisztítás, az alkalomszerű tűzveszélyes tevékenység, a tűzvédelmi szakvizsga, dohányzás tűzvédelme, és nem maradhatott el a tűzoltási felvonulási terület problémája sem, amellyel az elmúlt évek során a Lánglovagok Egyesület kiemelten foglalkozott.

Szóba került még, hogy a közös képviselőknek tűz esetén milyen teendői vannak, illetőleg a tűzvédelmi törvényből adódó bejelentési kötelezettségeknek mikor és hogyan kell eleget tenni. A résztvevők a tűzvédelmi hatósági ellenőrzések típusáról, módjáról is tájékozódhattak, valamint megtudhatnák, milyen szankciókkal járhat a tűzvédelmi szabályok be nem tartása.

Kis-Guczi Péter még elmagyarázta az üzemeltetői ellenőrzés, felülvizsgálat, karbantartás közötti különbséget, dokumentálásának módját, egyúttal felhívta a figyelmet az IntelliAlarm Tűz és Riasztás Átjelző Zrt.-nek az innovatív megoldására, amivel egyebek között végre megoldódik a beépített tűzjelző berendezések napi üzemeltetői ellenőrzésének problémája, azt ugyanis gyakorta a gondnokokra bízzák, akik hol előre, hol utólag írják alá a naplót, miközben elképzelhető, azt sem tudják, hogy mit és miért csinálnak.

A Lánglovagok Egyesület közel négyórás rendezvénye a Nemzeti Együttműködési Alap, valamint az IntelliAlarm Tűz és Riasztás Átjelző Zrt. támogatásával, illetve a személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlásaiból jött létre. Aki lemaradt, a Társasházak tűzvédelme e-learningben találhat sok hasznos információt a lakóépületek tűzvédelméről.

Rovat
Témakör