Különleges kihívások a MOL Campus tűzvédelmében

Különleges kihívások a MOL Campus tűzvédelmében

Az ország legmagasabb irodaépületének tűzvédelmét folyamatosan fejlesztik.

Az elmúlt év decemberében vették birtokba a MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. új irodaházát, a MOL Campust Budapesten, a Lágymányosi-öböl északi partján. A 80 846 m2 össz-alapterületű épület négy pinceszintből, földszintből, 27 emeleten irodaszintből áll. A 28. emeleten egy éttermet létesítettek, a 29. emelet kilátóterasz, és felette még további három gépészeti szint található. Az épület legalsó használati szintmagassága -13,5 méter, a legfelső irodaszint padlószintje 114,8 méter, a tetőterasz szintje 120 méter, a legfelső gépészeti podesztje 133,82 méter. A tűzszakaszok száma 45.

Az épület tűzvédelmét Légrádi Richárddal tekintettük át, akihez vezetőként a MOL Nyrt. és magyarországi leányvállalatainak tűzvédelme tartozik. Ő 2016 óta vett részt a MOL Campus létesítésének projektjében.

Kiindulás az OTSZ 5.1-ből

Az építési engedélyt az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet 2020. január 22-én hatályba lépett verziója, azaz az OTSZ 5.1 alapján adták ki. A tervezés során tehát az ebben foglalt tűzvédelmi előírásoknak kellett megfelelni.

Az épület magasságából adódóan a mértékadó kockázati osztály magas kockázati osztály. Ebből következőleg a pinceszint feletti és emeletközi födémeket 90 perces, a tetőfödémet és a legfelső szint lefedését biztosító teherhordó szerkezeteket 60 perces, a többi teherhordó építményszerkezetet 120 perces tűzállósági teljesítménnyel kellett legalább tervezni.

Figyelemmel a beépített tűzoltó berendezésre és egyéb műszaki megoldásokra, eltérési engedéllyel a pódium részen az átrium területének tűzszakasza 8723 m2. Ehhez, mint mértékadó tűzszakaszhoz meghatározva 5100 liter/perc oltóvízmennyiséget kell biztosítani két órán át. A fali tűzcsapoknak a 30 méter feletti szinteken legalább 200 liter/perc teljesítmény az előírás, négy fali tűzcsap egyidejűségével. Az alatt elegendő 150 liter / perc, tűz fali tűzcsap egyidejűségével.

Az OTSZ 5.1-ből adódóan előírás a beépített tűzjelző berendezés, a beépített tűzoltó berendezése, a tűzoltó felvonó, a tűzoltósági beavatkozási központ és a füstmentes lépcsőház. A biztonsági világításnak, gépi hő- és füstelvezetésnek, túlnyomásos füstmentes lépcsőháznak, tűzoltó felvonónak 90 percen át kell működőképesnek maradnia.

Mérnöki kihívások

Légrádi Richárd elmondása szerint tűzvédelmi szempontból az igazi kihívást nem a mélygarázs, az 5 emeletes pódium vagy a tömegtartózkodásra szolgáló helyiség, hanem a toronyrész jelentette, ugyanis nem egy ilyen magasságú épületre vannak optimalizálva a jogszabályok. Ezért több eltérési engedélyre is szükség volt.

MOL Campus tűzvédelmének bemutatása
MOL Campus tűzvédelmének bemutatása + 27

„Nagyon izgalmas kihívás volt, hogyan tudunk ezeknek a követelményeknek megfelelni, úgyhogy olyan műszaki megoldásokat valósítottunk meg, amik – én úgy gondolom – túlmutatnak a jogszabályi előírásokon.” – fogalmazott Légrádi Richárd. Hozzátette: „Tehát az volt a cél, hogy ez egy olyan épület legyen, ami tűzvédelmi szempontból tényleg példaértékű épület lehessen, és jó példaként lehet felhozni, bemutatni az itt megvalósított műszaki megoldásokat. ”

Mérnöki szempontból az egyik érdekesség a homlokzat, amely egyenes, egyszer hajlított és duplán hajlított üvegből is áll. A homlokzati elemekre több száz pont vizsgálatával készült tűzterjedési szimuláció úgy, hogy figyelembe vették a beépített vízzel oltó berendezést. Ennek eredményeképpen választották ki a megfelelő hőtűrésű üveget. A duplán hajlított üvegek külön sprinklervédelmet is kaptak.

Kiürítés

Az egyik legégetőbb kérdés, hogy tűz esetén mennyi idő alatt lehet kiüríteni az épületet. A toronyrészen két lépcsőházi mag található, ezekkel egy tűzszakaszban szintenként egy-egy átmeneti védett tér. A kiürítés első szakaszának elhagyására előírt 1,5 perc alatt tehát védett térbe lehet jutni. A pódiumrészben található átrium esetében eltérési engedély alapján 4,5 perc a követelmény, ennek megfelelőségét azonban füst- és kiürítésszimulációval alátámasztották.

A tervezés során készült kiürítésszimuláció szerint 6500 ember szakaszos kiürítéssel mintegy 30 perc alatt tudja elhagyni az irodaházat. Amúgy körülbelül 2500-an dolgoznak egyidőben az épületben. Munkaidőn túl 8-10 perc alatt megvalósul a teljes kiürítés. Időközben készítettek újabb szimulációt, amely szerint 4500-an szakaszos kiürítés nélkül, egyszerre indulással akár 25 percen belül ki tudnak jutni az épületből.

A kiürítést evakuációs hangrendszer segíti, valamint a világításhoz kapcsolódóan van jelenléti érzékelő, így ha egy adott helyiségben még mozgást tapasztalnak, akkor kamerán meg tudják nézni, rekedt-e még valaki az adott helyen.

Folyamatban van egy fejlesztés, a tűzszakaszhatárok tűzgátló ajtajainál érzékelőt szerelnek fel, amely számolja, hogy milyen irányból hány ember halad át az ajtón, így tudni fogják, hogy adott épületrészben hányan tartózkodnak.

Beavatkozás

A MOL saját döntése alapján munkaidőben a FER Tűzoltóság Kft. részéről folyamatosan készenlétben áll egy létesítményi tűzoltó. Ő a kiérkező hivatásosok munkáját segíti a tűzoltósági beavatkozási központban.

Az épületben nyomásfokozó szivattyúkkal merevtömlővel szerelt nedves fali tűzcsapok találhatók, melyeknél 52-C méretű csatlakozási lehetőség van a tűzoltók részére. A lánglovagok a tűzzel érintett szint alatt „rendezkednek be”, ahova tűzoltó lifttel jutnak fel.

Valós tűzeset idáig még nem történt, ám a beépített tűzjelző berendezés több esetben adott jelzést, például munkavégzés során nagyobb volt a por, mint amire számítottak, vagy konyhában gőz miatt.

Baki a kézi jelzésadóknál

A Lánglovagok.hu felvetésére, miszerint a beépített tűzjelző berendezés kézi jelzésadóinál nem az előírt tűzvédelmi jelet helyezték ki, Légrádi Richárd elmondta, a táblák nem megfelelősége már ismert és jegyzőkönyvezett probléma volt korábban is. A hibát a kivitelező cég elismerte, a tűzvédelmi jeleket lecserélte (a cikkhez tartozó galériában még látható a probléma).

Katasztrófavédelem szemszögéből

Szerettük volna a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól megtudni, hogy mikor és milyen típusú gyakorlatot tartottak eddig az épületben, mely tűzoltóságok vettek részt benne, miben különbözik tűzoltástaktikai szempontból a MOL Campus más magas épületekhez képest, a Tűzoltás-taktikai Szabályzatot módosítják-e ehhez igazítva, ám csak ennyi válasz érkezett:

„A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság készenléti állománya a MOL Campusban a hatályos intézkedéseknek megfelelően a tervezett tűzvédelmi gyakorlatokat megtartotta.

Az állomány a gyakorlat során a létesítmény beépített tűzvédelmi rendszerét megismerte, amennyiben beavatkozás szükséges, a tűzoltásvezető az adott helyzetnek, jogszabályoknak és intézkedéseknek megfelelően fogja kialakítani a tűzoltás/műszaki mentés taktikáját.”

Rovat
Témakör