Súlyos tévedését ismerte be a kormány

Súlyos tévedését ismerte be a kormány

A munkavállalók tűzvédelmi és munkavédelmi oktatásai kikerülnek a felnőttképzési törvény hatálya alól.

„A munkavédelemről szóló törvény és a tűz elleni védekezésről a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló törvény alapján a munkáltató kötelezettségeként előírt oktatásra, képzésre e törvényt nem kell alkalmazni. Nem kell e törvényt alkalmazni az egyházi jogi személy, a vallási egyesület által közvetlenül vagy az általuk fenntartott felnőttképző által a vallási tevékenység folytatásával összefüggésben szervezett oktatásra, képzésre.” – ezzel egészül ki a felnőttképzésről szóló 2013. évi LXXVII. törvény 1. §-a 2021. január 1-jén.

A felnőttképzési törvény átgondolatlan módosítása nyomán 2020. szeptember 1-jétől a tűzvédelmi és munkavédelmi oktatások felnőttképzésnek minősültek, legalábbis az Innovációs és Technológiai Minisztérium jogértelmezése alapján. Ennek következtében viszont bekerült a bejelentésköteles tevékenységek közé, ami jelentős, ugyanakkor teljesen felesleges plusz adminisztrációs terhet rótt több százezer cégre, állami és önkormányzati intézményekre. Az új rendszer egy sor adatvédelmi problémát is felvetett.

A kormány végül beismerte a hibáját, és a közigazgatási szabályszegések szankcióval kapcsolatos salátatörvényben, csöndesen próbált korrigálni, de az Országgyűlés jogalkotási folyamatában kiderült, a módosítási tervezetük hibás, nem szolgálja az új elképzelésüket. Végül a felsőoktatással kapcsolatos salátatörvénybe került bele – igaz, egy hiányzó vesszővel -, hogy a felnőttképzési törvény mire ne terjedjen ki.

Rovat
Témakör