Nem éppen aktuális Tűzvédelmi Házirend

Nem éppen aktuális Tűzvédelmi Házirend

A lakók persze jól meg vannak fenyegetve benne, holott a közös képviselő gondolkodhatna el a felelősségén.

„Tüzet jelezni a TŰZOLTÓSÁG felé a 05, vagy 1216-216 telefonszámokon lehet” – áll egy budapesti társasház földszinti hirdetőtábláján található sablon Tűzvédelmi Házirendben.

A dokumentum igencsak elavultnak számít, ami nem csak a helytelen segélyhívó számból, hanem abból is kapásból kiszűrhető, hogy használati szabályokat helyiségek tűzveszélyességi osztályaihoz köt, ami 2015. március 5-től, az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet hatályba lépése óta nem lehetséges.

A dokumentum a maga korában jól összefoglalta a legfontosabb tűzvédelmi szabályokat, viszont egy mindenhova, valójában sehova se jó sablon volt, hiszen nem nagyon találkozunk olyan középmagas panelszerkezetű lakóépülettel, amelynek gépjárműtárolója és padlása is van.

A Tűzvédelmi Házirend így zárul: „Jelen előírások betartása minden lakó részére kötelező, az előírások nem vagy nem megfelelő végrehajtása szabálysértési ( súlyosabb esetben bűnvádi ) eljárást vonhat maga után.”

A közös képviselőknek viszont nem ártana azt tudni, hogy a 30/1996. (XII. 6.) BM rendelet szerint 30 napjuk van egy Tűzvédelmi Házirend aktualizálására. Legutóbb az Országos Tűzvédelmi Szabályzat 2020. január 22-i módosítása vonta maga után az összes Tűzvédelmi Házirend módosítását.

Rovat
Témakör