Ötezer felett a lakástüzek száma 2021 első kilenc hónapjában

Ötezer felett a lakástüzek száma 2021 első kilenc hónapjában

Budapesten és Pest megyében gyulladt ki a legtöbb lakás.

A katasztrófavédelem összesítése szerint az év harmadik negyedévében kevesebb lakástűz volt, mint az első és második negyedévben. Az év első kilenc hónapjában így is összesen 5176 otthonban csaptak fel a lángok. Csaknem 70 ezer négyzetméternyi otthon égett le, akkora terület, mint az egyik legnagyobb budapesti pláza.

Idén már 48 ember vesztette életét lakástűzben, csak az elmúlt negyedévben hatan. Budapesten, Nagymaroson, Győrött, Debrecenben, Nagyatádon és Taranyban is holttestet találtak az oltást végző tűzoltók. A tűzoltók 422 ember életét mentették meg és 413 ember szerzett kisebb-nagyobb sérüléseket, többségük füstmérgezés miatt. 

Az összes esetet alapul véve átlagosan 36 perc kellett ahhoz, hogy a tűzoltók eloltsák az égő ingatlanokban pusztító lángokat. A leghosszabb beavatkozás kilenc és fél órán át tartott, 1880 tüzet öt perc alatt megfékeztek. Az első félévben keletkezett lakástüzek eloltásához összesen 3200 munkaórára volt szükség, összesen 9982 tűzoltóautót riasztottak.

A legtöbb lakástűz Pest megyében és Budapesten volt, de sokszor hívták a tűzoltókat Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Bács-Kiskun, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg és Somogy megyében is. Az év első kilenc hónapjában Budapesten a Józsefvárosban, míg a vidéki nagyvárosok közül Debrecenben, Szegeden, Miskolcon és Nyíregyházán kellett a legtöbbször beavatkozniuk a tűzoltóknak lakástűznél. 

Az 5176 tűzzel érintett otthon közül mindössze hétben volt füstérzékelő. Ezen eszközök hasznosságát jól mutatja, hogy ahol volt ilyen berendezés, nemhogy tragédia, de még sérülés sem történt, és a tűz is sokkal kisebb volt. Az érzékelő a tűz keletkezésekor jelez, amikor még van idő cselekedni, a kisebb tüzet eloltani, a tűzoltókat hamarabb lehet értesíteni, akik így több értéket tudnak megmenteni.

A tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 237 lakástűz után indítottak tűzvizsgálatot. A leggyakrabban nyílt láng használata, dohányzás, elektromos meghibásodás, vagy a fűtési rendszer hibái vezettek tűzhöz. 689 lakástűz a kéményben keletkezett, ami azt jelzi, hogy nem mindenki él az ingyenes kéményseprés lehetőségével.

Idén szeptember végéig összesen 697 alkalommal riasztották a tűzoltókat szén-monoxid miatt. 161-en szenvedtek valamilyen fokú mérgezést, 14-en pedig életüket vesztették a mérgező gáz miatt. Tévhit, hogy csak a régi gázkazánok miatt keletkezhet szén-monoxid. Minden olyan fűtőeszköz és vízmelegítő forrása lehet a mérgező gáznak, amelyik nyílt lánggal működik. Ha nem megfelelő a szellőzés, akár egy kandalló vagy cserépkályha is veszélyes lehet. Biztosítson mindenki elegendő friss levegőt a fűtőeszköz és vízmelegítő környezetében, és helyezzen el ezektől másfél méterre, fejmagasságban egy szén-monoxid-érzékelőt.

Rovat
Témakör