Csaknem négyezer lakástűz 2021 első félévében

Csaknem négyezer lakástűz 2021 első félévében

A legtöbb tűzeset a nyílt láng használatához kapcsolódik.

Az év első hat hónapjában összesen 3815 otthonban keletkezett tűz, 263 esetben panellakásban. Összesen több mint 47 ezer négyzetméternyi ingatlan égett le, csaknem akkora terület, mint Budapest egyik legnagyobb bevásárlóközpontja.

A tűzoltók 341 ember életét megmentették, 42-en azonban meghaltak ezekben a lakástüzekben, a legtöbben füstmérgezés miatt. 302 ember szerzett kisebb-nagyobb sérüléseket, többségük füstmérgezést szenvedett. Átlagosan 40 perc kellett ahhoz, hogy a tűzoltók megfékezzék a tüzeket. A leghosszabb beavatkozás 8 órán át tartott, sok tüzet percek alatt elfojtottak. Az első félévben keletkezett lakástüzek eloltásához összesen 2400 munkaórára volt szükség, 7313 tűzoltóautót riasztottak a helyszínekre. 

A legtöbb lakástűz nyílt láng, vagyis öngyújtó és gyufa használata, illetve főzés miatt keletkezett, második helyen az elektromos eredetű tüzek, harmadik helyen a fűtési rendszer meghibásodása, negyedik helyen pedig a dohányzás áll. 672 lakástűz a kéményben keletkezett. Még mindig sokan fűtenek hulladékkal, és nem mindenki él az ingyenes kéményseprés lehetőségével. 180 helyszínen gázpalackok nehezítették a tűzoltók munkáját. 81 lakás olyan mértékben megrongálódott a tűzben, hogy az ott élőknek átmenetileg el kellett hagyniuk az otthonukat. 99 esetben szándékosság gyanúja is felmerült, ezeket az eseteket a rendőrséggel közösen vizsgálja a katasztrófavédelem.

Mindez megelőzhető lenne, amit az is mutat, hogy azokban az otthonokban, ahol volt füstérzékelő, nem történt haláleset, legfeljebb könnyű sérülés, és a tűz sem tudott elharapózni. Az érzékelő a tűz keletkezésekor jelez, amikor még van idő cselekedni, a kisebb tüzet eloltani, a tűzoltókat hamarabb lehet értesíteni, akik így több értéket tudnak megmenteni.

A tűzoltókat az első félévben 532 alkalommal riasztották szén-monoxiddal összefüggő esethez. 148-an szenvedtek valamilyen mértékű mérgezést, 15 emberen pedig már nem lehetett segíteni. Sokan tévesen úgy gondolják, hogy a mérgező gáz csak a fűtési szezonban ránk leselkedő veszély, holott egész évben fenyegetést jelenthet. Minden olyan fűtőeszköz és vízmelegítő a forrása lehet, amely nyílt lánggal működik. A nagy melegben sokan használnak klímát vagy mobil klímát, megfelelő szellőzés hiányában ezek is segíthetik a gyilkos gáz kialakulását. Minden olyan épületgépészeti megoldás veszélyes lehet, amely befolyásolja az otthonunkban a levegőáramlást, ezért minden nyílt égésterű vízmelegítő és fűtőeszköz közelébe érdemes egy szén-monoxid-érzékelőt telepíteni. 

Rovat
Témakör