Több mint hétezer lakástűz 2021-ben

Több mint hétezer lakástűz 2021-ben

Az elmúlt esztendőben 86-an vesztették életüket lakóingatlanban keletkezett tűznél.

Tavaly összesen 7186 lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat, csak a negyedik negyedévben 2000 alkalommal – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A 2021. év folyamán 125 és fél ezer négyzetméternyi otthon égett le, akkora terület, mint két nagyobb bevásárlóközpont. A lakástüzekben 86 ember vesztette életét, csak decemberben tizennégyen. A tűzoltók 546 ember életét mentették meg, 588 ember szerzett kisebb-nagyobb sérüléseket, többségük füstmérgezés miatt. A legtöbb tragédiával végződött lakástűz Pest és Hajdú-Bihar megyében, valamint Budapesten volt.

A 2021-ben keletkezett lakástüzek eloltásához 6500 munkaórára volt szükség, összesen 14 087 tűzoltóautót riasztottak ilyen esethez. A tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 337 lakástűz után indult tűzvizsgálat. A leggyakrabban nyílt láng használata, dohányzás, elektromos meghibásodás, vagy a fűtési rendszer hibája vezetett tűzhöz. 

Szén-monoxid-mérgezésekhez is vonultak tűzoltók

Tavaly több mint ezer alkalommal hívták szén-monoxiddal összefüggő esethez a tűzoltókat. Negyvenhárom ember életét sikerült a gyors reagálással megmenteni, 261-en szenvedtek valamilyen fokú mérgezést és 21-en életüket vesztették. A legtöbben Budapesten, Győr-Moson-Sopron és Csongrád-Csanád megyében. A legsúlyosabb eset 2021 júniusában történt, amikor egy négytagú család vesztette életét szén-monoxid-mérgezésben Budapest VI. kerületében. Az áldozatok közül kettő gyerek volt – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. 

Rovat
Témakör