Egységben Magyarországért tűzvédelmi elképzelései

Egységben Magyarországért tűzvédelmi elképzelései

Az ellenzéki összefogás Országos Tűzoltó Főparancsnokságot hozna létre.

„Alapvető célunk, hogy országunk rendőreinek, tűzoltóinak, polgári védelmi szakembereinek, a büntetés-végrehajtási állomány tagjainak, a polgári titkosszolgálatok munkatársainak a haza szolgálata érdekében végzett munkáját annak valós értékén illetmény- és szolgálati nyugdíjrendszerrel ismerjük el, és ezáltal egzisztenciális biztonságot nyújtsunk nekik.

A még meglévő állományt megtartjuk, erősítjük a testületeikhez való kötődésüket, vonzóvá tesszük az egyenruhás hivatásokat a pályaválasztó fiataloknak. A nem fegyelmi úton eltávolított, korábban leszerelt, képzett rendészeti szakembereket is visszavárjuk!” – áll a Demokratikus Koalíció, a Jobbik, a Momentum, a Magyar Szocialista Párt, az LMP és a Párbeszéd közös programjában.

Az április 3-i országgyűlési választások kapcsán nyilvánosságra hozott kormányprogramban ez is olvasható:

„A hivatásos szolgálatban eltöltött életút elismeréseként szolgálati nyugdíjrendszert vezetünk be, mely szerves része lesz az új hivatásos életpályának. A rendszer kizárólag a hivatásos szolgálati jogviszonyban töltött időhöz igazodik, és a fokozott fizikai és pszichikai igénybevétellel járó, jogszabályban meghatározandó szolgálati beosztásokat külön is preferálja.

Anyagilag és erkölcsileg rehabilitáljuk a méltatlanul meghurcolt szolgálati nyugdíjasokat. Visszaállítjuk nyugdíjas státuszukat, és megszüntetjük a juttatásukat sújtó 15%-os levonást, valamint a munkavégzésükre vonatkozó értelmetlen korlátozásokat. A most még teljesen mellőzött rendészeti szakszervezetekkel új alapokra helyezzük az együttműködést, maradéktalanul biztosítjuk az érdekképviseleti jogosítványokat.

Felülvizsgáljuk az országos és megyei parancsnokságok szervezeti rendszerét, stabilizáljuk a helyi szervek, a városi rendőrkapitányságok, tűzoltóparancsnokságok, büntetés-végrehajtási intézmények helyzetét a vízfejek megszüntetésével és az így felszabaduló státuszokkal, anyagi erőforrásokkal. A TEK és a Készenléti Rendőrség szervezeteit újragondoljuk, a szakmailag indokolt átszervezéseket – a szakemberek megtartása mellett – végrehajtjuk.

A felduzzasztott Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság profiltisztítását elvégezzük. Új szervezetként az Országos Tűzoltó Főparancsnokság és annak megyei, helyi szervei csak a klasszikus tűzoltói és iparbiztonsági feladatok végrehajtására hivatott szervezeti egységekként funkcionálnak tovább. A jelenleg katasztrófavédőkként aposztrofált magyar tűzoltók visszakapják hagyományos megnevezésüket.”

A kormányprogram teljes egészében innen tölthető le.

Rovat
Témakör