Tűzkárokra 6,5 milliárd forintot fizettek ki 2021-ben a biztosítók

Tűzkárokra 6,5 milliárd forintot fizettek ki 2021-ben a biztosítók

A kifizetett összegeket illetően 2010 óta a harmadik legdrágábbnak bizonyult a tavalyi év a biztosítótársaságok számára.

Az elmúlt esztendőben 6119 tűzeset ügyében fordultak az ügyfelek a biztosítókhoz, amelyek ezekre összesen 6,563 milliárd forint kártérítést fizettek ki – közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ). 

A tűzkárok összege 2010 óta 2012-ben volt a legmagasabb 9,084 milliárd forinttal, utána a 2019-es év következett 7,328 milliárddal. Összesen 2010 óta a 62 milliárd forintot is meghaladják az ezen a jogcímen, közel 77 ezer bejelentés nyomán térített összegek. (Az esetek számát illetően a tűzoltók statisztikái eltérnek a biztosítókétól, mivel nem minden károsodott otthon tulajdonosa számíthat a társaságok segítségére. A magyarországi lakóingatlanoknak ugyanis csak a 72-73 százaléka rendelkezik lakásbiztosítással.)

A tapasztalatok szerint a legtöbb lakástűz a konyhában keletkezik, második legveszélyesebb terület a lépcsőház, de előfordulásukat tekintve előkelő helyen szerepelnek az erkélyen keletkezett tüzek, amelyek egyértelműen a dohányzással vannak összefüggésben. 

Az esetek legnagyobb része emberi mulasztásra, gondatlanságra volt visszavezethető. A legtöbb kár a konyhai tűzesetek, a fűtőberendezések, valamint az elektromos berendezések meghibásodásából eredt, de gyakori kiváltó ok az ágyban dohányzás is. Számos esetben fordult elő, hogy a tűzhelyen felejtett serpenyőben, edényben lévő olaj meggyulladt, a bajt az okozta, hogy nem megfelelő módon kezdték oltani a tüzet. 

Gyakori volt az is, hogy a fűtőberendezésekhez túlságosan közel helyezték el a különböző bútorokat, emiatt ezek meggyulladtak. Tüzet okozhat elektromos készülékeink hibás működése, de akár az általuk termelt hő nem megfelelő elvezetése is. Más esetekben a nem megfelelően karbantartott hálózat okozhat komoly károkat.

Rovat
Témakör