Minden hiábavaló a föld alatti tűzcsap védelmére

Minden hiábavaló a föld alatti tűzcsap védelmére

A tűzvédelmi és a közlekedési szabályokra is magasról tesz egy furgonos Óbudán.

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet egyértelműen kimondja, hogy a tűzoltó vízforrások hozzáférhetőségét, akadálytalan megközelíthetőségét állandóan biztosítani kell, azokat eltorlaszolni még átmenetileg sem szabad.

Ez vonatkozik a föld alatti tűzcsapokra is, amelyek helyét méterre pontosan tűzcsapjelző táblával adják meg. Ezekre az aknafedelekre még akkor sem lehet ráállni, ha kijelölt parkolóhelyen vannak.

Az útburkolati jelek tervezési és létesítési előírásairól szóló 11/2001. (III. 13.) KöViM rendelet szerinti ,,Különösen veszélyes hely” útburkolati jelnek azért a tűzvédelmileg járatlan autóvezetők számára is egyértelműnek kell lennie, hiszen a KRESZ (1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet) tartalmazza, hogy az egymást keresztező vonalak a várakozás tilalmát jelzik, ahol a jelzett területet valamely okból (pl. kapubejárat, tűzcsap stb.) szabadon kell hagyni.

Budapesten, a III. kerületben a Bécsi úton egy panelház előtt minden hiába. Ebben a lakóházban amúgy a múlt hónap közepén tűz volt, amelynek helyreállítási munkálatai jelenleg is zajlanak.

Rovat
Témakör