Változások a tűzvédelmi hatósági eljárásoknál

Változások a tűzvédelmi hatósági eljárásoknál

A jogszabálymódosítás november 1-jén lép hatályba.

A Magyar Közlöny 2022. évi 171. számában, október 24-én megjelent a tűzvédelmi hatósági eljárások általános és különös szabályairól szóló 489/2017. (XII. 29.) Korm. rendelet módosítása. Ennek értelmében az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet (OTSZ) egyes létesítési és használati szabályaitól való eltérési lehetőség változik.

November 1-jétől van mód eltérési engedélyt kérni az OTSZ 109. §-ától, ami a speciális építmények létesítésénél arról rendelkezik, hogy az OTSZ XII. fejezetében nem szabályozott követelmények esetén az általános fejezeteket kell alkalmazni.

Az OTSZ 140. § (1) bekezdésénél is lehetőség lesz az eltérési kérelem beadására, ami a norma szerinti villámvédelem létesítésével kapcsolatos.

A használati szabályoknál viszont megtiltják az OTSZ 177. § (1) bekezdésétől való eltérést, ami teljesen logikus, hiszen alapvető üzemeltetési kötelezettségekről van szó benne.

„A távfelügyelet haladéktalanul köteles a hozzá beérkező hibajelzésről az adott létesítmény üzemeltetőjét értesíteni” – ettől, az OTSZ 203. § (6) bekezdésében lévő használati előírástól való eltérési kérelem benyújtása sem lesz lehetséges a kormányrendelet hatálybalépésétől.

Háromból öt év lett

A 489/2017. (XII. 29.) Korm. rendelet a tekintetben is módosul, hogy a kutatóreaktor, a kiégett nukleáris fűtőelemek átmeneti száraz tárolója, valamint a tároló létesítmény területén 3 helyett 5 évente kell átfogó tűzvédelmi ellenőrzést tartani. Az atomerőművekben pedig az eddigi 3 helyett 5 éves ciklusidejű átfogó ellenőrzési ütemtervet készít a tűzvédelmi hatóság éves bontásban.

Rovat
Témakör