Biztonsági jel óriásoknak a liftnél

Biztonsági jel óriásoknak a liftnél

Nem éppen ideális magasságban helyezték el a lakóépület liftjénél az előírt biztonsági jelet.

Az MSZ EN 81-73:2020 Felvonók viselkedése tűz esetén szabvány előírja az EN ISO 7010 P020-as jelének kirakását a felvonó közelében úgy, hogy az minden állomáson jól látható legyen. A legalább 50 mm-es jelölés kiegészíthető a „Tűz esetén a felvonó használata tilos!” szöveggel.

Abba most ne menjünk bele, hogy az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet létesítési előírása és a Kiürítés témakörű Tűzvédelmi Műszaki Irányelv a biztonsági jel tartalmára vonatkozóan ebbe hogyan kavart bele, most az elhelyezés módját vegyük szemügyre Budapesten, egy XI. kerületi lakónegyed társasházában.

A minden állomáson jól látható legyen előírásba korántsem fér bele, hogy 2 méter fölé ragasszák a biztonsági jelet. A helyes elhelyezési magasság a hívógomb fölött, de legfeljebb egy átlagos magasságú felnőtt szemmagasságában van.

Az elkövető egy tűzvédelmi cég „szakembere” volt, a társasház közös képviselője pedig annak ellenére fogadta el a munkát, hogy a kifizetés előtt fel lett világosítva a szabálytalanságról. Az már csak hab a tortán, hogy mintegy 14 év és egy tűzvédelmi hatósági ellenőrzés kellett, hogy a közös képviselő méltóztasson intézkedni a biztonsági jel kihelyezéséről.

Rovat
Témakör