Veszélyben az önkéntes tűzoltók vonulása

Veszélyben az önkéntes tűzoltók vonulása

Megszűnt a csoportos élet- és balesetbiztosítás, amit a Belügyminisztérium kötött.

A hivatásos szervek tagjaira, valamint az önkéntes és önkormányzati tűzoltókra a beavatkozás idejére szóló csoportos élet- és balesetbiztosítás szerződése április 18-án megszűnt, és a Belügyminisztérium nem tervezi megújítani – tudta meg a Lánglovagok.hu Dobson Tibortól, a Magyar Tűzoltó Szövetség (MTSZ) elnökétől, aki maga is csak néhány napja értesült a tárcától minderről.

Az MTSZ elnöke tárgyalásokat kezdeményezett, hogy minél előbb megoldást találjanak, egyúttal június 26-án 12 óráig várja a tűzoltók javaslatait az office@tuzoltoszovetseg.hu e-mail címre.

Dobson Tibor egyelőre három lehetőséget vázolt fel. Az egyik, hogy az eddigiek szerint az önkéntes és önkormányzati tűzoltókra a beavatkozás idejére az MTSZ finanszírozásában csoportos balesetbiztosítási szerződést kötnek. Ennek előnye, hogy lényegi változás nem történik. Hátránya, hogy költséges, korlátozott a szolgáltatás köre, és a biztosítással fedezett időszak is csak a beavatkozás idejére szól.

A másik lehetőség, hogy a tűzoltóságok, különösen azok, amelyek szertárral rendelkeznek, az épületbiztosításuk részeként önállóan kötnek biztosítást, amelynek van balesetbiztosítási tartalma is. Hátránya, hogy az egyesületnek a saját költségvetéséből kell fizetnie. Előnye, hogy szélesebb a szolgáltatás köre, az épületre amúgy is biztosítást kell kötni, és a belügyi támogatásban elszámolható.

A harmadik lehetőség, hogy az esetek döntő többségében mindenkinek van lakás- vagy életbiztosítása, és arra törekednének, hogy a biztosítókkal kötött megállapodások révén, ezekből a biztosítási díjakból az önkéntes és önkormányzati tűzoltók fizetési kedvezményt kapjanak. Előnye lehetne, hogy minden biztosított közvetlenül díjfizetési kedvezményt kaphatna. Hátránya, hogy annak is célszerű lenne új biztosítást kötni, aki pillanatnyilag rendelkezik biztosítással, viszont ezt már a kedvezmény igénybevételével tehetné meg.

Mi lesz most a vonulásokkal?

Az önkéntes tűzoltó egyesületek támogatásának, tűzoltó szakmai ellenőrzésének katasztrófavédelmi feladatairól szóló 7/2018. (VIII. 23.) BM OKF utasítás tartalmazza az önkéntes tűzoltó egyesületek együttműködési megállapodásának a mintáját. E szerint az I. és II. kategóriába tartozó egyesületek kötelezettséget vállalnak arra, hogy a külön miniszteri rendeletben meghatározott szakképesítés, megfelelő védőfelszerelés élet- és balesetbiztosítás nélkül tűzoltásban, műszaki mentésben nem vesz részt.

Dobson Tibor nem tudott választ adni arra, hogy akkor most vonulhatnak-e biztosítás nélkül az önkéntes tűzoltók, a Belügyminisztérium, valamint az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pedig a sajtómegkeresésre ezidáig nem reagált.

A Lánglovagok.hu úgy tudja, van olyan tűzoltó egyesület, amely a biztosítás hiánya miatt jelenleg csak a székhelytelepülés határáig vonul.

Rovat
Témakör