Új élet- és balesetbiztosítás a tűzoltóknak

Az önkormányzati tűzoltóságoknál már az önkéntesek is 24 órás védelemben részesülnek.

A nyílt közbeszerzési eljárás eredményeképpen két évre a Groupama Biztosító Zrt.-vel kötött szerződést a Belügyminisztérium csoportos élet- és balesetbiztosításra. A szerződés kiterjed a katasztrófavédelem állományára, az önkormányzati tűzoltóságokra, az önkéntes tűzoltó egyesületekre és az önkéntes mentőszervezetekre is.

A március végén lejárt, CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt.-vel kötött biztosítás problémájáról a Lánglovagok.hu részletesen beszámolt. A mostani szerződés már úgy fogalmaz, hogy az önkormányzati tűzoltóságoknál munkavállalói és önkéntes jogviszony esetében is fennáll a 24 órás védelem.

Az önkéntes tűzoltó egyesületek és az önkéntes mentőszervezetek tagjai a gyakorlatokon, valamint a beavatkozás ideje alatt vannak biztosítva, a beavatkozás ideje alatt a jelzés fogadása és a káreset felszámolása után az állomáshelyre történő visszaérkezés közötti időtartamot értik.

Ellentmondás

Azért hiba így is csúszott a szerződésbe, a II. 1. g) pont az önkéntes tűzoltó egyesületek és önkéntes mentőszervezetek esetén a külön definiált beavatkozás idejéről ír, míg a III. 2. c) pont szerint a tényleges beavatkozás idejére korlátozódik a védelem. Azt nem lehet tudni, mit értenek tényleges beavatkozás ideje alatt.

Az ellentmondás feloldása érdekében a Groupama Biztosító Zrt.-hez fordultunk, ők azonban nem kívántak nyilatkozni. A Belügyminisztérium kétszeri nekifutásra sem adott választ a kérdésre, csak mellébeszéltek.

Rovat
Témakör