Úton a megszűnés felé a Katasztrófavédelem magazin

Már csak elektronikus formában jelenik meg az OKF szakmai folyóirata.

„Új korszak köszöntött be a Katasztrófavédelem magazin életébe […] 2015-ben eljött az ideje, hogy igazodva a kor elvárásaihoz, a nyomtatott újságot felváltsa az elektronikus folyóirat.” – ezen szavakkal próbálják az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) honlapján korszakalkotó újításként beállítani azt, nincs pénz, vagy éppen nincs értelme a továbbiakban finanszírozni a szakmai folyóirat nyomdai kiadását.

Katasztrófavédelem kontra Tűzvédelem

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság megalakulása után néhány hónappal, 2000 májusában jelent meg először a folyóirat. Lényegében egy üzemi lapról volt szó, amely görcsösen próbált vetélytársa lenni a Magyar Tűzoltó Szövetség kiadásába került Tűzvédelem folyóiratnak. Idővel mindkét lap szakmai színvonalával súlyos problémák adódtak, utóbbi anyagi okok miatt meg is szűnt.

A 2000-es évek közepére mind a Katasztrófavédelem, mind a Tűzvédelem komoly identitászavarral küzdött, a Tűzvédelem a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság propagandalapjává silányult. A lapok kiadói igazából nem tudták eldönteni, kihez és hogyan szóljanak, és nem tudtak alkalmazkodni az internet elterjedéséhez sem. Pedig lett volna igény egy jó szakmai folyóiratra, jó üzemi lapra, melyben nem a világhálóról összeollózott hírek jelennek meg, hanem amiben a mentő tűzvédelemmel és a szervezettel kapcsolatos szakmai írásokat publikálnak. De ez akarat, pénz és szakértelem híján nem megy.

Bugyuta indoklás

Az OKF most azt mondja, „az átállás természetesen hoz némi változást az újság tartalmában, felépítésében, a cél azonban továbbra is változatlan: minél alaposabb, minél árnyaltabb, és lehetőség szerint a szó minden értelmében színes képet tálalni az olvasó elé. Olyan képet, amely hitelesen mutatja be egy olyan szervezet tevékenységét, amely hagyományosan nagy megbecsültség mellett teszi a dolgát.” Reményeik szerint a „villanyújság” a nyomtatotthoz képest sokkal több emberhez eljut, hiszen a szervezet központi és megyei honlapjain is megjelenik.

A Katasztrófavédelem számai amúgy csaknem 10 évre visszamenőleg most is elérhető az interneten, bár az OKF-en néhány byte megspórolása érdekében az egyes számokat tömörítve töltötték fel, nehogy véletlenül bárki egy kattintással meg tudja nyitni a pdf formátumú fájlokat. Az új rendszerben úgy tűnik, már ez sincs, olvashatatlanul kis betűkkel böngészőben lehet lapozgatni az oldalakat, androidos okostelefonon és táblagépen pedig a tesztelésünk alapján meg sem jelenik az újság, mert az Adobe Flash Player szükséges verziószáma ezen operációs rendszerre nem elérhető.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon most egy végtelenül szakmaiatlan döntés született, melynek eredménye borítékolható: annyian se fogják olvasni a Katasztrófavédelmet, mint eddig tették. Viszont közpénzből fizetett emberekkel időt és energiát pocsékolnak rá. Ennek a továbbiakban így nincs értelme, nem kéne tovább húzni a lap megszüntetését.

Rovat
Témakör