Mégsem írja át a KRESZ-t a dabasi önkormányzat

Önkormányzati határozattal tiltották meg a megkülönböztető jelzéssel haladó járművek behajtását egy útszakaszra Dabason. A képviselő-testület a KRESZ-szel ellentétes döntését két hét elteltével visszavonta.

A dabasi önkormányzat képviselő-testülete június 30-án tartott rendkívüli ülésén önkormányzati határozattal zárta el hétköznap 18 óra és 6 óra között, valamint szombatonként 14 órától hétfőnként 6 óráig a gépjárműforgalom elől a Szent István teret. A 6 igen és 1 tartózkodás mellett meghozott döntés külön kitért arra, hogy a lezárás idején a térre még a megkülönböztető jelzést használó járművek sem hajthatnak be.

Az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól (KRESZ) kimondja: a megkülönböztető fény- és hangjelzést együttesen használó gépjármű vezetője – a rendőr és a vasúti átjárót biztosító jelzőberendezések jelzéseit kivéve a közúti jelzéseket figyelmen kívül hagyhatja, ha magatartásával a közlekedés biztonságát, valamint a személy- és vagyonbiztonságot nem veszélyezteti, és meggyőződött arról, hogy a közlekedés többi résztvevője az akadálytalan továbbhaladást lehetővé tette.

Az önkormányzati határozat így magasabb szintű jogszabályba ütközött, nem beszélve arról, hogy a tiltás a dabasi tűzoltók vonulási idejét 2-3 perccel növelte volna. A tűzoltóparancsnok levélben fordult a polgármesterhez, végül a képviselő-testület a július 15-én tartott rendkívüli ülésén 8 igen, 1 nem szavazattal a határozatot módosította úgy, hogy abban már nem szerepel a kéklámpásokra vonatkozó tiltás.

Szandhofer János alpolgármester a dabasi tűzoltóparancsnoknak írt levelét a Lánglovagok.hu-nak is eljuttatta. Ebben az áll, hogy a lezárt tér részét képező úton sétáló, kerékpározó felnőttek, játszadozó gyermekeket testi épségét akarták megóvni. A tűzoltóktól, mentőktől és a lakosságtól érkező kritika miatt azonban változtattak a döntésen.

Rovat
Témakör