A vegyi mentés korszerű eszközei

A műszaki mentés egyike azoknak a feladatoknak, ahol az idő kivételes jelentőséggel bír.

A baleset bekövetkezése a résztvevők számára egy végtelenül hosszúnak tűnő pillanat, ám utána felgyorsulnak az események. A következményekre – akár egészségügyi, akár környezetvédelmi szempontból nézzük is – az van a legnagyobb hatással, hogy mennyi idő telik el a beavatkozásig. Amíg a szilárd anyagokat szállító járművek balesete esetén a műszaki mentés feladata többnyire csupán a szétszóródott anyagok összegyűjtése, addig a folyadékokat szállító járműveket ért baleset esetén sokkal összetettebb beavatkozásra van szükség.

A folyadékok anyagi tulajdonságaik miatt többirányú felkészültséget igényelnek. A folyadékok közös jellemzője, hogy mindig igyekeznek kitölteni a rendelkezésükre álló teret, tehát a lehető legnagyobb területen kívánnak szétterülni. Ebből következik a már korábban említett időfaktor jelentősége, hiszen minél korábban érkezik a mentőcsapat a helyszínre, minél korábban és minél jobb eszközökkel kezdi meg a beavatkozást, annál kisebb lesz a baleset következtében az emberi élet és a környezet veszélyeztetése.

Vegyük a következő helyzetet: az úton egy szabálytalanul közlekedő személyautó miatt baleset történt – egy folyadékot szállító tartálykocsi keresztbe fordult az úton és felborult.  Tegyük fel, hogy szerencse folytán a járművek utasai sértetlenül megúszták a kalandot, a feladat egyedül a tartálykocsi műszaki mentése. A tartály láthatóan megsérült, folyik belőle a folyadék.

Mit tehet ilyen esetben a jól felkészült műszaki mentőcsapat?

Első lépésként a kifolyás alá mobil kármentő medencét helyez, hogy a folyadékot felfogja, ne engedje az úttesten szétterülni.

Kármentő

A mobil kármentő medence összehajtva a szerkocsiban alig egy táskányi, helyet foglal el, míg kinyitva akár 600 liter folyadékot is képes felfogni. Vegyszerálló, bármilyen folyadék esetén használható, a munka végeztével kitisztítva, összehajtva várhatja az újabb bevetést.

Csatornaőr

Ha veszélyeztetett víznyelő van a közelben, a lágy poliuretánból készült csatornaőrrel megelőzhető a folyadék csatornába jutása. A csatornaőr egyenetlen, akár kavicsos felületen is folyadéktömören zár, tisztítás után számtalanszor újra használható. Feltekerve tárolható, helyigénye minimális. Szinte minden vegyszernek ellenáll. Gát változatával a folyadék körülhatárolható, terjedése megakadályozható.

A kiömlés forrását megkeresve, tömítőgyurmával a tartály sérülése betapasztható. Kis lyuk esetén erre akár egy maréknyi nedves gyurma is elegendő, nagyobb sérülés esetén különböző méretű akár 65×65 centiméteres gyurmatapaszok is használhatók.

Tömítőgyurma

A tömítőgyurma rendkívül jól formálható, előkészítés nélkül, bármilyen poros, piszkos felületre bátran felsimítható.  Jól tapad akkor is, ha a nyíláson éppen folyik ki a folyadék. 2,4 méter vízoszlopnyomásig, akár 1-2 napon át is jó tömítést biztosít. A javított felület szállítás esetén ellenáll a rázkódásnak is. Vegyszerálló, az agresszív savak kivételével bármilyen  folyadék esetén  használható.

Szórható felitatóanyagok

Az útfelületen szétterült folyadékot szórható felitatóanyaggal lehet feltakarítani. A könnyen kezelhető, zsákos kiszerelésű granulátumot a felületre ki kell szórni, majd néhány perc eltelte után, ha már szemmel láthatóan telítődött, össze lehet söpörni. Ha homok helyett nagy felitató kapacitású granulátumot használnak, 10 liternyi folyadék felitatásához 1 mázsa homok helyett csupán 4 kilogramm felitatóanyagot kell átmozgatniuk. A granulátum ezen felül garantáltan csúszásmentesíti is az útburkolatot, amely például olajszennyezés feltakarítása esetén rendkívül fontos követelmény. Ha mindeközben esik az eső, akkor az olajszelektív felitató granulátum használata a célszerű, amely vízzel nem, csak olajos karakterű folyadékokkal nedvesedik, így az esővíz nem köti le feleslegesen a kapacitását.

Kevesebb anyag, kevesebb lapátolás, gyorsabb kárelhárítás!

Ha a víztől elkülönülő szennyezőanyag az eddigi erőfeszítések ellenére mégis elérte volna a közeli vízfolyást, akkor a vízfelszínen kihúzott úszó gátakkal lehet beavatkozni.

Úszó gátak

A gátak karabinerekkel kapcsolhatók egymáshoz, így a szükséges hossz gyorsan kialakítható. Ha a gátak összekapcsolva, kábeldobra tekercselve vannak előkészítve a szerkocsin, a helyszíni munka még inkább felgyorsítható. Az olajszelektív felitató anyaggal töltött úszó gát nem csak visszatartja a víztől elkülönülő, felszínen úszó folyadékot, hanem anyagában meg is köti: a méretétől függően folyóméterenként 12-24 litert is. A visszatartott, felvastagodott olajréteg, olajszelektív felitató lapokkal sokkal gyorsabban és kevesebb kézi munkával letermelhető, mintha  a régről ismert, alacsony felitató kapacitású perlitet használnánk.

Hidegfény

Ha mindeközben beesteledett, netalán ködös időben kell a műszaki mentést végezni – jó szolgálatot tehetnek a hidegfények. A fény fotokémiai reakció eredménye, a műanyag tokban lévő üvegkapszulát a műanyag tok hajlításával megroppantva a kétféle folyadék összekeveredésével jön létre. Fénye erős, a jelzett világítási időtartam alatt – amely akár 12 óra is lehet – egyenletes fényerővel világít, fénye 1,6 kilométer távolságról is látható. Különböző színekben létezik. Használható a mentesítés helyszínének megvilágítására, jelzésére, forgalombiztosításra, de a mentőszemélyzet megjelölésére is. Bármilyen körülmények között alkalmazható esőben, ködben, füstben, tűz vagy robbanásveszély esetén is. Megbízhatóan helyettesíti az akkumulátoros lámpákat. Búvárok is sikeresen használják víz alatti feladatok elvégzésekor.

Mindent összevetve megállapítható: a korszerű eszközökkel a műszaki mentések beavatkozási ideje jelentősen lecsökkenthető. A szennyezés gyors lokalizálásával, a forrásnál történő beavatkozással, a terjedés megakadályozásával a káros hatások – ezzel együtt a kármentesítés költségei – sikeresen minimalizálhatók.

Rovat
Témakör