Felitatóanyagok a teremgarázsba

Homok helyett érdemes szórható granulátumot készenlétben tartani.

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet (OTSZ) szerint a „4-nél több parkolóállásos gépkocsitároló helyiségében legalább 1 db szóróeszközt és legalább 0,05 m3 mennyiségű felitató anyagot kell hozzáférhető helyen tartani”.

Az előírás célja, hogy az esetlegesen kifolyt üzemanyagot, motorolajat vagy egyéb éghető folyadékot azonnal el lehessen távolítani, az ne okozzon további tűzveszélyt. A jogalkotó azonban nem a felitatókapacitást írta elő, amely érdemi mérőszámnak minősül, hanem az anyag mennyiségét. Így az OTSZ előírásának homokkal, fűrészporral és felitatáshoz gyártott granulátummal egyaránt meg lehet felelni.

Absodan granulátum
Egy lehetséges választás az Absodan granulátum

Szórható granulátumok és tárolása

Az ásványi eredetű szórható felitatóanyagok lényegesen hatásosabbak, hiszen egy 1 liter folyadék felitatásához 100 kg homok vagy 12 kg fűrészpor helyett elegendő 1 kg anyagot kiszórni, majd néhány perc telítődés után felsöpörni. Ezek csúszásmentesítik is az olajjal szennyezett felületet. A 0,05 m3 mennyiség megfelel 25 kilogrammnyi vagy 50 liternyi granulátumnak.

Érdemes a teremgarázsban mindenki által ténylegesen hozzáférhetően, a közlekedést és a parkolást nem akadályozva szóróanyagtárolót elhelyezni. Ilyet akár 110 liter térfogattal is lehet vásárolni, így elfér benne egy kisebb lapát és seprű is. Másik megoldás lehet egy 75 literes guruló szóróanyagtároló, az OTSZ elhelyezésre vonatkozó előírására azonban ennél is ügyelni kell.

Veszélyes hulladék

Az olajszármazékokkal szennyezett felitatóanyagok – legyen az homok vagy granulátum – veszélyes hulladéknak minősülnek, kommunális hulladékkal nem vegyíthetők, számukra elkülönített gyűjtőedényzetet érdemes rendszeresíteni, valamint gondoskodni a begyűjtő, ártalmatlanító helyre történő eljuttatásról.

Rovat
Témakör