Légi felderítés multicopterrel

A légi felderítés mindennapos alkalmazása elérhető közelségbe került a tűzoltók számára.

Nem újdonság, hogy erdőtüzeknél gyorsabb és szakszerűbb oltást tesz lehetővé a légi felderítés. Ahogy Restás Ágoston Az erdőtüzek légi felderítésének és oltásának kutatás-fejlesztése című doktori értekezésében is kifejtette, a légi felderítés nem csak a statikus helyzet felmérésére és megítélésére alkalmazható, hanem meghatározott időszakonként végrehajtott útvonalrepüléssel a tűz terjedési irányának és sebességének pontos meghatározására is lehetőséget biztosít. Ez lehetővé teszi az erők és eszközök célszerű összevonását és a beavatkozás helyének szakszerű, taktikailag optimális megválasztását.

Légi felderítés költséghatékonyan

A technika fejlődése egyre inkább elérhető közelségbe hoz olyan megoldásokat, amelyekkel a légi felderítés gyorsabbá és olcsóbbá válik. Szabados Szabolcs és Csillagvári Zsolt segítségével ilyen eszközt mutatunk most be, a multicoptert.

Multicopter Csillagvári Zsolt összeállításában
Multicopter Csillagvári Zsolt összeállításában

Valójában egy sportkamerával és műholdas helymeghatározóval felszerelt, rádiótávirányítós helikoptermodellről van szó. Használata nem igényel különösebb szaktudást, a működése, irányítása néhány nap alatt elsajátítható. Körülbelül öt perc alatt repülésre kész állapotba hozható, üzemideje az akkumulátortól és a légköri viszonyoktól függően 10-30 perc.

A kamera élőképe vezeték nélkül továbbítható a multicopter irányítójához, és akár más helyre is kiértékelés céljából. Az élőképre a gép telemetriás adatai (távolság, magasság, koordináták stb.) feliratozhatóak. Egy multicopterrel 500-2000 méter sugarú kör könnyedén bejárható, miközben akár 150 méter magasba is képes emelkedni. A felemelkedését kefe nélküli Brushless motorok segítik. Időjárási korlátja az eső és a 10 méter/másodperc sebességűnél nagyobb szél.

Egy egyszerűbb kivitel 400-500 ezer forintból megoldható, a komolyabbak egymilliónál kezdődnek. Készen is megvásárolhatók, de Magyarországon már vannak akik egyedi igények alapján a kereskedelmi forgalomban kapható részegységekből való összeszerelésével foglalkoznak. Így elérhető közelségbe került a tűzoltók számára is.

Széles körű alkalmazás

A repülőgépekhez és helikopterekhez viszonyított alacsony beruházási és üzemeltetési költség révén a tűzoltók munkáját is egyre szélesebb körben segítheti egy multicopter. Nem csupán erdőtüzeknél, hanem például egy megrongálódott tető átvizsgálásánál, épülettüzeknél, árvíznél védművek ellenőrzésénél, nehezen megközelíthető területeken eltűnt személyek keresésénél is bevethető. Mivel egyedi igények alapján építhető multicopter, akár éjjellátó készülék vagy hőkamera is helyezhető rá.

A Lánglovagok Egyesület kisfilmjében egy alkalmazási lehetőséget láthatunk. A feltételezés szerint egy hátmotoros siklóernyős egy erdős területen lezuhant. A férfi mobiltelefonon ugyan segítséget tudott hívni, de a pontos helyzetét nem tudta meghatározni. Elsőként a csömöri önkéntes tűzoltók érkeztek a helyszínre, akik megkezdték a terület átvizsgálását. Végül multicopter alkalmazásával sikerült a bajba jutott siklóernyőst megtalálni.

Rovat
Témakör