Karácsonyi ragyogás

Tisztelt Bajtársaim, kedves Olvasó!

Ez a megszólítás már örök. Mint a TŰZOLTÓSÁG! És mint a SZERETET! Ugyan arról beszélünk…

Pár hete vettem egy C-dúr szájharmonikát.  Egyszerű, de nagyszerű hangszer. Megtanultam rajta a „Kis karácsony, nagy karácsony” című dalt. Azután felidéztem a dal szövegét, és az jutott eszembe, hogy elemezni kell tűzvédelmileg. Ugyanis az évvégi ünnepek előtt, alatt unos-untalan zajlik a tűzmegelőzési kampány a TŰZOLTÓSÁG részéről, de attól tartok, hogy nem jut el mindenkihez a lényeg. A szegénységben élők és/vagy idős emberek a két legveszélyeztetettebb csoport, akiknek nincs figyelmük, pénzük, energiájuk az életük biztonságosabbá tételéhez.

Akkor kezdjük!

„Kis karácsony, nagy karácsony,
Kisült-e már a kalácsom?
Ha kisült már, ide véle,
Hadd egyem meg melegébe.

Kis fenyőfa, nagy fenyőfa,
Kisült-e már a malacka?
Ha kisült már, ide véle,
Hadd egyem meg melegébe.”

A meleg étel jól esik, a forró sérülést okoz, a sütés körülményeiről ne is beszéljünk. Ne hagyjuk elterelni a figyelmünket szomszédok, telefon által a főzésről, sütésről! Ha a tűzhelyen felejtett étolaj, zsiradék meggyullad, eszünkbe ne jusson vizet önteni rá, mert egyszerűen fogalmazva felrobban. A vizet, mint oltóanyagot ilyenkor felejtsük el, a hőforrást zárjuk el, az edényben égő zsiradékot fedjük le egy nagyobb átmérőjű fedővel vagy egy nedves konyharuhával. Ne akarjunk az edényben égő zsiradékkal kiszaladni, mert menthetetlenül ránk fog fröccsenni, örök pecsétet okozva bőrünkön.

„Jaj, de szép a karácsonyfa
Ragyog rajta a sok gyertya.
Itt egy szép könyv, ott egy labda.
Jaj de szép a karácsonyfa!”

Mai tűzoltóként égnek áll a hajam a sok ragyogó gyertyától! Ma már nem szokás az igazi viaszgyertya használata és veszélyes is. A feldíszitett fenyőfán és közelében ne használjunk nyílt lángot, így mellőzzük az igazi gyertya, de a csillagszóró használatát is! A csillagszóró szikrái esetenként ejthetnek nagyobb szikrát is, ami kiégetheti a szőnyeget, abroszt, textíliát. Mindig figyeljük a csillagszóró környezetét annak működése közben és az után is! Ha a bolyhos szőnyegünk füstöt ereget, öntsünk rá egy pohár pezsgőt.

„Kis karácsony, nagy karácsony,
Van-e kolbász a padláson?
Ha nincs a kolbász a padláson,
Nem ér semmit a karácsony.”

Régen a padláson tárolták a disznóvágás eredményét, kolbászt, sonkát, szalonnát, miegymást, ami kitartott tavaszig, a természet újjá éledéséig. A padlás éléskamra volt, hidegen tárolta és védte az éhes rágcsálóktól a finom falatokat. A padlás nem raktár, lomokat ne tároljunk ott, kifejezetten tűzveszélyes. „Gyönyörűen” tud lobogni egy jól megrakott padlás.

„Kezem, lábam, jaj, de fázik,
Csizmám sarkán jég szikrázik.
Ha szikrázik, hadd szikrázzon,
Azért van ma szép karácsony!”

Ne szikrázzon! Se a csillagszóró, se az elektromos vezeték, se a biztosíték tábla! Bármi is szikrázik, legyünk ott és figyeljük. Ha kell, avatkozzunk be, az elektromos feszültség alatt álló berendezéseket ne locsoljuk le vízzel, hanem takarjuk le egy vastag pléddel vagy használjunk porral oltó tűzoltó készüléket. Áramtalanítsuk és hívjuk a tűzoltókat! Ha a média által agyonreklámozott katasztrófavédelmet hívjuk, akkor is a tűzoltók mennek…

A tűzoltók hívásáról pár szót. A magyar tűzoltóság nemzeti hívószáma (105) nem szűnt meg, csak át lett irányítva az új, egységes európai uniós segélykérő számra, a 112-re. Tehát teljesen mást hívunk, a lényeg, hogy nem tűzoltóval fog a hívó beszélni. Fontos, hogy kekeckedés nélkül válaszoljunk az 112 operátora által feltett kérdésekre, aki lehet, hogy közben a tűzoltókat be is kapcsolja a beszélgetésbe, vagy gyors adatfelvétel után egyből átkapcsol hozzájuk. 

Van még két strófa, amihez csak annyit szeretnék hozzá fűzni, hogy:

„Béke szálljon minden házra,
Kis családra, nagy családra!
Karácsonyfa fenyőága,
Hintsél békét a világra!

Nagykarácsony éjszakája,
Krisztus születése napja,
Szűz Mária édesanyja,
Mely gondosan ápolgatja.”

Baráti és Bajtársi üdvözlettel.

Rovat
Témakör