Füstmérgezés, égési sérülések

Égéskor minden szerves anyagból mérgező égési és bomlási termékek keletkeznek.

Az égéstermék belélegzése súlyos szövődményeket okozhat. A tűzhalálok 50%-át a füst okozta, főként a szén-monoxid. A kórházak égési osztályaira felvett betegek akár egyharmadában is füstbelégzés okozta tüdőkárosodás észlelhető. Az alsó légutak károsodásáért az égéstermékek a felelősek, nem pedig a hő.

Az ittas állapot és a szén-monoxid együttes hatása csökkenti a veszélyérzetet, ennek következtében a menekülőképességet is. A szívbetegség és az alkoholos állapot együtt, alacsonyabb szén-monoxid koncentráció esetén is halálhoz vezethet.

A füstbelélegzésnek három következménye lehet:
1. károsodik a övetek oxigénellátása,
2. a hőtől sérülnek a légutak,
3. a tüdő kémiailag károsodhat.

Szén-monoxid-mérgezés gyanúja esetén első és legfontosabb teendő a sérültet szabad levegőre vinni.

Az égési sérülésnek helyi és az egész szervezetre kiterjedő következményei vannak.

Helyi következmény:

  • az égési seb.

Általános következmény:

  • sokk,
  • a szövetekben felhalmozódott mérgező anyagok,
  • a fertőzések.

Égési sérülést nemcsak tűztől, hanem forró víztől, gőztől és olajtól, valamint különböző meleg tárgyaktól is lehet kapni.

Nyílt láng mellett és hősugárzó közelében az idősek laza ruházata is veszélyes lehet.

Általánosságban elmondható, hogy 1% testfelület kb. egy tenyérnyi területtel egyenlő. Az 5% feletti égés kórházi ellátást igényel, az ennél kisebb kiterjedésűnél elegendő lehet az ambuláns ellátás is.

Viszonylag kis égési terület is halálos lehet időseknél és a csecsemőknél.

Elsősegélynyújtásra egyedül a hideg vizes hűtést javasolják az orvosok. Semmiképpen nem szabad az égett területet tojásfehérjével, étolajjal, kenőcsökkel bekenni, vagy sebhintőporral beszórni.

Az égett felületről vegyük le a ruhát, kivéve abban az esetben, ha az a bőrbe beleégett. Azonnal kezdjük meg az égett rész hűtését hideg ivóvízzel és 15-20 percig folytassuk azt. A hűtést a beleégett ruhán keresztül is el kell végezni. Jéggel ne hűtsünk! Az égett sebre steril gézlapot kell helyezni és azt laza pólyával rögzíteni.

Előfordulhat a nagyobb kiterjedésű égésnél, hogy a sérült szomjúságról panaszkodik, ebben az esetben meg lehet itatni alkoholmentes üdítőitallal vagy vízzel. Az égési sérültet tiszta fehér lepedőbe burkolva helyezzük nyugalomba, hűlés, fázás ellen pedig könnyű meleg takaróba burkoljuk.

Rovat
Témakör