‘Játék’ a tűzzel

Játékos kedvű gyermekeink – szülői felügyelet hiánya és a gondatlanság miatt – több tűzesetnek voltak „okozói”. A kiskorú nem felelős cselekedeteiért. A szülők, a felnőttek bűnös mulasztása, ha a tűzgyújtó eszközöket olyan helyen hagyják, ahol a gyermek hozzáférhet.

Elsősorban a padlás, a pince vagy a melléképület, illetve távoli szoba sarka az alkalmasnak vélt hely a tiltott játék, a gyufa és a cigaretta kipróbálására. A felügyelet hiánya rendszerint tragédiához vezethet abban az esetben, ha a gyújtóeszközt (gyufát, öngyújtót stb.) hagyunk a gyermek közelében, illetve olyan szobában egyedül hagyjuk Őket, ahol nyílt tüzelésű fűtőberendezés üzemel.

A megnyugtató felügyeletet nem könnyű feladat megoldani a szülőknek és ha ez nem biztosítható, akkor inkább vigyük magunkkal a gyermeket.

Az ágyban fekvő pici is veszélyben van, különösen ha közel tesszük az ágyat a tűzhöz – mondván hideg van meg ne fázzon!

Ahogy növekszik a gyermek fokozatosan meg kell tanítani arra, hogy a veszélyt felismerje és később ne félője, hanem használója legyen a tűzszerszámoknak és a különböző hőtermelő berendezéseknek.

Különösen fontos ez ott, ahol mindkét szülő dolgozik és a gyermeknek önállóan kell ellátnia magát : fűtenie kell és meg kell melegítenie az ételt.

Az iskolai nevelésben a tanítók ez irányú felvilágosító munkájára is szükség van, hogy tanítványaik ne váljanak tragédia okozóivá.

Tanácsok röviden tömören:

  • A gyermek ágya ne legyen közel a hőforráshoz!
  • Ne hagyjuk magára gyermekünket!
  • Zárjuk el a gyújtóeszközt a gyermekek elől!
  • Magyarázzuk meg a tűz fontosságát és veszélyességét, hiszen a tűz nem játék!
  • A nagyobbakat tanítsuk meg a tűz elleni védelemre is!
Rovat
Témakör