Az áldozat pánikba esik, a tűzoltó nyugodt marad

Három nagyon fontos különbség van a veszély felé tartó tűzoltók és a veszély elől menekülő áldozatok között. Az első, hogy a tűzoltók védőruhába vannak öltözve, a fejük tetejétől a sarkukig lángálló felszerelésben vannak, amiben tökéletesen megbíznak. Rengeteget számít, hogy védőruházatban vagy egy szál nadrágban nézünk szembe a lángok narancs nyelveivel.

A második különbség, hogy az áldozatokat meg szokta lepni a helyzet, gyakran másodperceik sincsenek a helyzet felmérésére, jellemzően nincsenek előzetes tapasztalataik sem és az információjuk is szegényes. A tűzoltók ezzel szemben készenlétben vannak, számítanak a tragédiára, emellett legalább 5-10 percük van a kárhelyre érkezés előtt, az évek alatt látott és tapasztalt esetekből bizonyos tudásuk már van a helyzet jellegéről, jellegzetességeiről, és valamennyivel több információjuk van, mint az áldozatoknak.

Harmadsorban az áldozatok legjellemzőbben saját miliőjükben vannak (lakás, kocsi, család), tehát a tragédia közvetlen őket sújtja (anyagilag, érzelmileg, testileg… stb.). Saját rokonaikat, ismerőseiket vagy magukat látják szenvedni, saját értékeiket látják pusztulni. A személyes érintettség ilyen magas foka gyakran az irracionalitás irányába tolja el a gondolkodást és a viselkedést.

Rovat
Témakör