Állami tűzoltóság mellett érvelt az OKF hivatalvezetője

A nyilvánossá tett katasztrófavédelmi koncepció kapcsán online interjút adott Dobson Tibor tű. ezredes a Lánglovagok.hu fórumában.

Online interjú Dobson Tiborral
Fotó: Galántai Judit (OKF)

„A tűzoltóság államosítása nem érdeke a katasztrófavédelemnek, hiszen attól a felügyeleti, szakirányítási tevékenység semmivel sem lesz könnyebb. Érdeke viszont az országnak, a finanszírozási gondokkal küzdő önkormányzatoknak, illetve a kiszámíthatóságot váró személyi állománynak” – közölte Dobson Tibor tű. ezredes, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hivatalvezetője, aki december 10-én a Lánglovagok.hu fórumában adott online interjút.

Dobson Tibor ismertetése szerint a szakmai felügyeleti tevékenységet folyamatosan nehezítette a kikényszerítés lehetőségének a hiánya. Hiába észrevételezték akár a jogszabálysértéseket is, a hibák megszüntetéséhez az érintett pozitív hozzáállására lett volna szükség. A polgármester által védett parancsnokkal szemben nem állt a szakmai felügyelet rendelkezésére olyan hatékony eszköz, amely a problémák megszüntetését garantálta volna.

Online interjú Dobson Tiborral
Fotó: Galántai Judit (OKF)

A hivatalvezető működőképesnek tartja az állami, de az önkormányzati fenntartói megoldást is. Úgy véli, azt viszont tényként kell kezelni, hogy a beszerzések, az üzemben tartás, a személyi állomány stabilitása, vagyis az ország tűzvédelmi eredményeinek megőrzése és fejlesztése a jelen gazdasági viszonyok között erőteljesebb központi felelősség és hatáskör növekedés nélkül nehezen képzelhető el. Az államosítás nem jelenti a történelem kerekének visszaforgatását, az alapfeladatok megváltoztatását, sem a tűzoltóság „polgári védelmesítését”. Jelenti viszont a közpénzek felhasználásának erőteljesebb ellenőrzését, a követelmények helyi sajátosságokat szem előtt tartó egységesítését, hatékonyabb erő- és eszközgazdálkodást.

Az ezredes hozzátette: nem tervezik az országos tűzoltó-parancsnokság létrehozását, katasztrófavédelem a jövőben is betölti funkcióját, ezért országos és megyei szinten a két szervezet  – polgári védelem és a tűzoltóság – nem válik szét. A hivatalvezető hangsúlyozta: a hivatásos önkormányzati tűzoltóságok állami rendszerbe vonásával hatékonyabban működő, egységes szemléletű szervezetrendszer alakítható ki.

Létszámhelyzet

Az elmúlt években mintegy 300 státusszal csökkent a katasztrófavédelem létszáma, ami jelentős mértékben nehezítette az alapfeladatok ellátását – fejtette ki Dobson Tibor. Ezért már jövőre és később pedig a költségvetési lehetőségek függvényében ezt a hiányt vissza kell pótolni. 2011-ben nem a polgári védelem, hanem a katasztrófavédelem területén található státuszok száma növekedhet százzal, ami remélhetőleg elősegíti a feladatok zökkenőmentes ellátását.

Dobson Tibor az egyik kérdezőt megnyugtatva közölte, a hivatásos tűzoltóknál elbocsátást nem terveznek. A tűzoltóságok besorolását azonban felülvizsgálják, akárcsak a 24/48 órás szolgálati rendszert.

Önkéntes tűzoltó egyesületek

Online interjú Dobson Tiborral
Fotó: Galántai Judit (OKF)

Az önkéntes tűzoltó egyesületekkel (ÖTE) kapcsolatban az ezredes kijelentette: a jövőben – a pénzügyi feltételektől függően – fokozni kell az ÖTÉ-k támogatását, szakirányítását, mert alapvető feltétele a fehér foltok megszüntetésének. Ismertetése szerint a 2011. évi költségvetési törvény tervezésekor 120 millió forintos javaslatot tettek, amely a 2010-es szintnek felelt meg.

A kárhelyszíni kommunikáció problémájáról szólva elmondta, az OKF dolgozik azon, hogy azok az ÖTÉ-k, amelyek a hivatásos önkormányzati tűzoltóságokkal együttműködési megállapodást kötöttek, EDR-eszközökhöz juthassanak. Dobson Tibor megjegyezte: az ÖTÉ-k az EDR bevezetése óta csatlakozhatnak a rendszerhez, a szükséges terminálokat saját forrásból az OKF-en keresztül tudják beszerezni

Káreseti kommunikáció

A Hivatásos Tűzoltóságok Szolgálati Szabályzatának módosítása kapcsán a Lánglovagok.hu részletesen foglalkozott a tűzoltósági kommunikáció problémájával. Az online interjúban erre vonatkozó kérdésre Dobson Tibor nem tudott megnyugtató választ adni, de jelezte, a közeljövőben főigazgatói intézkedés ad iránymutatást a témában.

Az online interjú teljes egészében itt érhető el.

Rovat
Témakör