Technológiaváltás előtt az EDR

Technológiaváltás előtt az EDR

A készenléti szervek kommunikációjában a szélessávú adatátvitel igényét eséllyel az 5G elégítheti ki.

Az LTE450-es hálózat nem váltotta be a hozzá fűződő reményeket – jelentette ki Hajzer Károly, a Belügyminiszter helyettes informatikai államtitkára a 11. Professzionális Távközlési Napon.

A november 15-én Budapesten tartott rendezvényen a szakmai előadásokból kiderült, hogy a készenléti szerveknél az országos lefedettségű LTE450-es hálózat a szélessávú adatátviteli igények kielégítésére nem elégséges, így a Tetra rendszer kiegészítésére nem a legjobb irány.

A Belügyminisztérium inkább a 2020-ban, jelenleg digitális műsorszórásra igénybe vett 700 MHz-es frekvencia, és az azon megvalósítható 5G felé kacsingat. E tekintetben a következő hónapokban kormányzati döntés születhet.

A katasztrófavédelem által is használt Egységes Digitális Rádiótávközlő Rendszernek (EDR) jelenleg 54 ezer felhasználója van. A 351 bázisállomás gyakorlatilag teljes lefedettséget biztosít IP alapú átviteli hálózaton. A most alkalmazott Tetra technológia a hangalapú egyéni és csoportkommunikációra alkalmas, ez önmagában a készenléti szervezeteknek már nem elegendő.

Rovat
Témakör