Gyalogszerrel se állja útját a szirénaszónak!

A Lánglovagok Egyesület tavaly indította a kampánysorozatát, hogy a közlekedésben résztvevők ráébredjenek, a megkülönböztető jelzéssel közlekedő járműveknek milyen fontos szabad utat adni, az elsőbbségadás elmulasztása értékes másodpercek, percek elvesztegetését okozhatják az élet- és vagyonmentésben, de rendkívül balesetveszélyes helyzetet is teremthetnek.

A kampány folytatásaként a Lánglovagok Egyesület most a gyalogosokat kívánja megszólítani, mivel rendkívül gyakran fordul elő, hogy nem kellőképpen mérik fel a közeledő kéklámpás jármű sebességét és távolságát, s úgy gondolják, még – akár rohanva – átérnek előttük. Vagy éppen a különféle riasztók és a városi forgatag okozta zajban tudomást sem vesznek a szirénaszóról, és megfelelő körültekintés nélkül vágnak át az úton.

Ahogy az autósokra, úgy a gyalogosokra is vonatkozik az elsőbbségadás kötelezettsége. Hiába van zebra, hiába mutat szabad jelzést nekik a lámpa, ha jön egy szirénázó tűzoltóautó, rendőrautó vagy mentőautó, nincs helye a latolgatásnak, sosem szabad lelépni a járdáról, illetőleg minél gyorsabban szabaddá kell tenni az utat.

A mostani kisfilm alapját Maár Csaba, a Lánglovagok Egyesület pártoló tagjának felvétele adta, míg a hangalámondás Dallos Tamásnak, az egyesület alelnökének a nevéhez fűződik. A videó Budapesten, a Nyugati téren készült, itt sikerült lencsevégre kapni egy szirénázó mentőautót, amelynek egy gyalogos nemhogy nem kívánt azonnal szabad utat adni, még alpári módon a nemtetszését is kinyilvánította.

Rovat
Témakör