A vak nem tűzoltó, a tűzoltó nem vak

Egy vak tűzoltó segíti a tűzoltókat abban, hogyan tájékozódjanak a füstben, amikor semmit sem látnak.

A vak nem tűzoltó, a tűzoltó nem vak a mottója annak a tréningsorozatnak, amelynek legutóbbi állomása augusztus 1-2-án a Böhönyei Önkormányzati Tűzoltóság volt.

A kétnapos kondicionáló tréninget Nagy Zoltán látássérült, vak tűzoltó vezette, aki számos tűzoltóságon, valamint a Katasztrófavédelmi Oktatási Központban is végzett, végez ilyen jellegű oktatást.

A vak nem tűzoltó, a tűzoltó nem vak
Fotó: Böhönyei Önkormányzati Tűzoltóság

Nagy Zoltán évek óta segíti a tűzoltókat abban, hogyan tájékozódjanak a füstben, amikor semmit sem látnak. A súlyos látási fogyatékossággal élő, vak tűzoltó szakított azzal a korábbi gyakorlattal, miszerint a látássérült emberek gyógypedagógiai technikáit gyakoroltatják a merőben más környezetben tevékenykedő tűzoltókra.

A fehér bottal és hallás alapján való tájékozódás helyett – a tűzoltók számára kidolgozott – fokozatosság elvére épülő, kondicionáló terheléssel járó gyakorlatok jobban igazodnak a beavatkozók kárhelyi tevékenységéhez.

A gyakorlati feladatsort a böhönyei, a csurgói és a kadarkúti önkormányzati, valamint a marcali hivatásos tűzoltók, illetőleg a megyei Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat a böhönyei általános iskolában kialakított imitációs pályán hajtották végre.

A nem mindennapi tréning eredményeként fejlődött a tűzoltók azon képessége, amellyel korlátozott látási viszonyok között is nagy biztonsággal tudják az életmentést és a tűzoltást végrehajtani – tájékoztatott a Böhönyei Önkormányzati Tűzoltóság.

Rovat
Témakör