A katasztrófavédelem főigazgatója köszönti a tűzoltókat

Tisztelt Tűzoltók! 

A május hagyományosan a tűzoltói hivatás ünnepe, hiszen a hónap negyedik napján a tüzes mesterségek védőszentjének, Szent Flóriánnak ezerhétszáztizennégy évvel ezelőtti mártírhalálára emlékezünk – szerte az országban hivatásos, önkormányzati, önkéntes és létesítményi tűzoltók tisztelegnek az egykori római légióparancsnok hite, elhivatottsága, önzetlensége, bajtársiassága előtt.

Flórián napján gyakran hangzik el: a mai tűzoltóknak méltónak kell lenniük a nagy előd örökségéhez. Hiszem, hogy nincs ma az országban olyan tűzoltó – művelje e hivatást bármilyen formában –, akiről ne lehetne elmondani: erős a karja, helyén van a szíve, bármikor, legjobb tudása szerint segít. Ezt az elhivatottságot pedig az állampolgárok elismerik: általános, önzetlen megbecsülés övezi e szakma művelőit.

A társadalmi elismerést azonban nem elég egyszer megszerezni, a megtartásáért is tenni kell – mégpedig minden nap. A tűzoltók minden egyes szolgálatban vizsgáznak: felkészültségből és emberségből egyaránt. Ám a tűzoltó sem sérthetetlen, a szervezet feladata, hogy mindent megtegyen az állomány biztonságáért, azért, hogy a tűzoltók a fejlesztéseknek, az új eszközöknek, felszereléseknek és gépjárműveknek köszönhetően biztonságban végezhessék olykor embert próbáló munkájukat.

A tűzoltók az évekkel ezelőtt elindított őrsprogramnak, a megújított képzési rendszernek, a laktanya-felújítások nyomán javuló munkakörülményeknek köszönhetően egyre hatékonyabban dolgozhatnak. Nemcsak a hivatásos, hanem az önkéntes és az önkormányzati tűzoltóságok is évről évre fejlődnek, minden korábbinál magasabb pályázati forrás áll a rendelkezésükre eszközbeszerzésre és fejlesztésre, vagy éppen a tudás növelésére. Mindennek hasznát a lakosság látja, például akkor, amikor éppen a saját településén élő, szabad idejükben dolgozó, akár önálló beavatkozásra is képes tűzoltók segítik a bajban.

Szent Flórián napján kívül még két májusi napon kell mindenképpen szólni a tűzoltókról: az egyik az anyák napja. Tűzoltó édesanyjának lenni, függetlenül attól, hogy a gyermek választott szakmája-e a tűzoltás, vagy önkéntesként segít a bajbajutottakon, mindenképpen büszkeség. Büszkeség és rengeteg aggódás, hiszen bár a munkakörülmények évről évre javulnak, e hivatás mindenképpen egyike a legveszélyesebbeknek. A másik a gyermeknap. Évek óta hagyományosan országszerte megnyílnak ilyenkor a szertárkapuk, és a legifjabb generáció veszi birtokba a laktanyákat – ezernyi kérdést intézve a tűzoltókhoz, kipróbálva minden eszközt, felszerelést, járművet, felfedezve e sajátos világ megannyi csodáját, és szent esküvel fogadva, hogy ők bizony tűzoltók lesznek!

Fontosak ezek a napok, mert ahhoz, hogy a szolgálatban lévő tűzoltó tökéletesen tudjon teljesíteni, szükség van arra, hogy erős, kiegyensúlyozott háttér álljon mögötte. Ezért Szent Flórián napján köszönet jár a családoknak, barátoknak is.

Tisztelt Tűzoltó Kollégák!

Nagyra becsülöm munkájukat, ezért tűzoltónap alkalmából valamennyiüknek köszönetet mondok egész éves helytállásukért, és kívánok erőt, jó egészséget, és nyugodt szolgálatot!

Dr. Góra Zoltán tű. vezérőrnagy
országos katasztrófavédelmi főigazgató
Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Rovat
Témakör