Nem látható tűzvédelmi jel a tűzoltó készüléknél

Nem látható tűzvédelmi jel a tűzoltó készüléknél

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet szerint a készenlétben tartó vagy képviselője rendszeresen, legalább negyedévente tart üzemeltetői ellenőrzést a tűzoltó készülékeknél. Ennek ki kell terjednie annak vizsgálatára, hogy a tűzoltó készülék készenléti helyét jelölő biztonsági jel látható, felismerhető-e.

Nem véletlenül van szükség az ellenőrzésre, nehogy olyan helyzet adódjon, mint Budapesten egy XIII. kerületi irodaházban. A folyosó végén az oldalfalon rögzítették a tűzoltó készüléket, ám a fölé helyezett tűzvédelmi jel csak közvetlenül szemből látható, aminek sok értelme nincs.

A folyosó végén lévő ajtó mellett jobb helye lett volna a tűzoltó készüléknek, mert akkor felette a tűzvédelmi jel a folyosó teljes hosszán látható, vagy ha mégis az oldalfalra akarják, akkor nem a falra kell síkban helyezni a tűzvédelmi jelet.

Az irodaházban uralkodó tűzvédelmi állapotokat elnézve erős a gyanú arra vonatkozólag, hogy nincsenek üzemeltetői ellenőrzések, vagy azok nem szakszerűek, ha mégis, az üzemeltető részéről a szükséges intézkedések nem történnek meg.

Rovat
Témakör