Online interjú Lehóczki Lászlóval

A Lánglovagok.hu fórumának vendége volt június 10-én Lehóczki László, a miskolci Spider Mentőcsoport vezetője, a KARISZ elnöke. Az alábbiakban néhány kérdést és a rájuk adott válaszokat olvashatják szerkesztett változatban.

* * *

nazda:
Lát-e ellentmondást a hazai katasztrófák elleni védekezés elmélete és gyakorlata között? Ha igen, melyek azok?

Lehóczki László:
Nem a katasztrófák elleni védekezés elmélete és gyakorlata között van az ellentmondás, hanem az egész biztonsági rendszer rossz lábakon áll Magyarországon. A Honvédség megszűnésével nem történt meg a civil lakosság felkészítése olyan helyzetekre, amely az emberek biztonságát veszélyeztetik. Pl.: nincs válasz intézkedés az új környezet-biztonsági kihívásokra.

nazda:
Ön elképzelhetőnek tartja-e, hogy a speciális mentés a katasztrófák elleni védekezés rendszerének egyik költségvetési ága legyen? (példaként említeném a terror-elhárítást, mint egy speciális rendőrségi/belügyi feladatot) Válaszát kérem indokolja!

Lehóczki László:
Nem. A spec. mentésa civil szervezetek végzik a szűkös állami költségvetésből értelmetlen lenne besorolni hiszen az állam is létrehozhatná a saját új tipusú struktúráját. de ebben az esetben a civil önszerveződésben rejlő lehetőségeket nem lehetne kihasználni.

alopisz:
Kutyája Mancs a köztudatban mentőkutyaként él azonban meg felel e minden tekintetben ennek a címnek a viselésére? Rendelkezik elismert mentőkutya vizsgákkal?

Lehóczki László:
Tudomásom szerint Latinovits Zoltán sem rendelkezett színművészeti diplomával, mégis a nemzet legnagyobb színészei között tartjuk számon.

lapzsemléző:
Ön szerint hány civil spec.mentő szervezet van ma bejegyezve Magyarországon, és ebből mennyi végez ezirányú munkát is?

Lehóczki László:
Az OKF nyilvántartása szerint 76 szervezet van bejegyezve. Saját tapasztalatok alapján ezek közül 25 szervezet az aki rendszeresen dolgozik.

néha bekukkantok:
Milyen szavak jutnak eszébe (legalább 8-10), ha arra a bizonyos, sokak által (általam is) irigyelt 25+25 millió forintra gondol?!

Lehóczki László:
Végre, kormáynzati szinten is elismerték azt a felkészültséget és a kitartó munkát amit az utóbbi 15 évben végeztünk. Köszönjük!

néha bekukkantok:
Mikor és hol lesz idén megrendezve a „Speciális Mentők” napja? Tervezik e az összes mentőcsoport meghívását, hogy ne csak a Kari(sz)tatív Mentők napja legyen az egész?

Lehóczki László:
2005. augusztus 13-án. Mindenkit várunk szeretettel, a végleges helyszín még nem dőlt el.

Papp István:
Milyen javaslatod lenne arra nézve, hogy az országban tevékenykedő spec mentő csoportok SZAKMAI felügyeletét hogyan lehetne megoldani. Milyen szervezetre bíznád ezt a feladatot? Azt hiszem azzal egyet tudsz érteni, hogy ” az én felügyellek téged, te engem, és majd kölcsönösen igazoljuk egymás kiválóságát ” módszer nem biztos, hogy a legmegfelelőbb. Lehet-e arról valamit tudni, hogy hogyan áll az általatok kezdeményezett kamara ügye?

Lehóczki László:
Jelenleg 25 önkéntes civil szervezet ért egyet az Ön által is ismert Kamarai rendszerrel, mely valóban nagyon sok vitás kérdést oldana meg. Így az önkéntesek által felállított demokratikus szabályrendszerek lennének iránymutatóak. A jó működéshez viszont szükség lenne a Katasztrófavédelem által megszerkesztett törvény elfogadására. (jelenleg csak a katasztrófavédelmi szervezetek irányítását szabályzó törvény van életben)

Harley:
A 25 millióból eddig mennyit utalt át az OKF/BM, eredetileg milyen ütemezés szerint kellett volna a támogatásnak érkeznie.

Lehóczki László:
A támogatást Februárban kellett volna megkapnunk, de még nem érkezett meg.

Harley:
Hány éves Mancs? S ha már az utódlásnál tartunk, Radarról egy kicsit bővebb infót lehetne kapni?

Lehóczki László:
Mancs 11 éves, Radar 6 éves és 3 éve aktívan Mancs társaként dolgozik.

Harley:
Várhatóan mikor készül el Mancs életéről szóló könyv? Sikerült már kiadót találni, vagy a kiadó találta meg Önt? Saját munka, vagy profi írók, újságírók segítségével készül el? A mű tulajdonképpen Mancson keresztül a Spidert, illetve a hazai specmentők helyzetét mutatja be?

Lehóczki László:
A könyvvel kapcsolatban még a tervezés és adatgyűjtés szakában tartunk. A kiadó külön kérése volt az információk visszatartása.

Az online interjú teljes szövege itt érhető el.

Rovat
Témakör