Durva áremelés a tűzoltóautók javításánál

Az állami monopolt élvező BM Heros Zrt. több mint 60 százalékkal emelte az óradíját.

A BM Heros Zrt. tűzoltógépjármű és tűzoltás-technikai alapszerelői óradíja augusztus 8-tól nettó 4100 forintról 6410 forintra emelkedett. A 64 százalékos áremelés mellett ráadásul a mobil szervizpontok igénybevételénél a kiszállási díjon túl felszámítják az utazó szakállomány útidőre eső óradíját is.

A hivatásos önkormányzati tűzoltóságok államosítását követően a BM Heros Zrt. a tűzoltógépjárművek javításában kizárólagos jogot szerzett. A megyei igazgatóságok berkein belül működő megyei javítóműhelyeket felszámolták, és megtiltották azt is, hogy a tűzoltótechnikát nem érintő gépjárműjavításokat helyi szervizekben végezzék. Antalfi Zsolt, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének alelnöke szerint ezzel a javítások lassabban és drágábban valósulnak meg.

Ma már lassabb és drágább a tűzoltóautók javítása (Fotó: Kis-Guczi Péter)
Ma már lassabb és drágább a tűzoltóautók javítása
(Fotó: Kis-Guczi Péter)

Antalfi Zsolt számos anomáliáról is beszámolt a Lánglovagok.hu tűzoltóportálnak. Elmondása szerint nem ritka, hogy egyes gépjárművek hónapokig állnak javítatlanul a BM Heros műhelyében, de nemrégiben arra is volt példa, hogy az egyik tűzoltólaktanyában a BM Heros alvállalkozójaként gépi forgácsolónak tanuló két fiatal jelent meg, és kapcsolási rajz nélkül találomra nekiálltak egy számítógépes egységet bekötni az egyik gépjárműfecskendőbe.

Egyik zsebükből a másikba rakják a pénzt

A BM Heros Zrt. egyszemélyi tulajdonosa a Magyar Állam, a tulajdonosi jogokat az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság gyakorolja. A társaság jegyzett tőkéje 870 millió forint. A BM Heros Zrt. értékesítésének nettó árbevétele tavaly elérte a 4,83 milliárd forintot, a bérköltség, személyi jellegű egyéb kifizetés és a bérjárulék 715 millió forintot tett ki. A mérleg szerinti eredmény 6,4 millió forint lett.

A BM Heros Zrt. 2013-as mérlege az év végén 291,1 millió forint vevői követelést írt. A Lánglovagok.hu tűzoltóportál közérdekű adatigényléssel szerette volna megtudni, ebből mennyi a katasztrófavédelem lejárt tartozása. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) a válaszadást megtagadta, míg a BM Heros Zrt. a lejárt tartozásokra konkrétan nem tért ki, de azt megírta, hogy a mérleg fordulónapján a vevői kintlévőség 214 millió volt, ebből a mérlegkészítésig 181,5 millió forint folyt be.

Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője a Lánglovagok.hu megkeresésére nem reagált. Így számos kérdés mellett arra sem adta meg a választ, miért volt jó az OKF-nek lényegében saját magával úgy alakítania a vállalkozói szerződést, hogy nagyobb adófizetési kötelezettség keletkezzen.

Rovat
Témakör