Komondor RDO 4336 MPV cserefelépítményes tűzoltóautó

Komondor RDO 4336 MPV cserefelépítményes tűzoltóautó

A Gamma Műszaki Zrt. fejlesztése uniós támogatással valósult meg.

A Komondor RDO 4336 MPV duplafülkés változatát nehéz terepviszonyokra tervezték, alkalmas vízszegény területeken a gépjárműfecskendők vízutánpótlásának biztosítására, használható egy teljes tűzoltóraj, azaz hat fő szállítására. Speciális oltástechnikai elemeket tartalmaz, így orrmonitorok, önoltó képesség is segíti a hatékony beavatkozást.

A tűzoltásra alkalmazott cserefelépítménynek köszönhetően a jármű nagyobb tüzek, főként erdőtüzek oltása során alkalmazható, egy 7 ezer literes víztartály, habkeverő berendezés, tömlők, csatlakozók, kéziszerszámok vannak benne.

A jármű elején 120 liter/perc névleges vízszállítású fúvókákkal ellátott avaroltó rendszer, a vezetőtérből távvezérelhető orrmonitor üzemeltethető, ennek a szivattyúnak a teljesítménye 1000 liter/perc, valamint 10 bar nyomással működtethető. Kerékjáratonként egy-egy darab önvédelmi fúvóka segíti a hab oltóanyaggal a gumiabroncsok, illetve a környező területek lefedését.  A fülke felett önoltó rendszer található, továbbá a vezetőtér mögötti részen saját víztartállyal rendelkező Rosenbauer UHPS SKID nagynyomású tűzoltó berendezés is segíti a tüzek oltását és helyet kaptak a járművön a tűzoltó szakfelszerelések is.

A műszaki mentő cserefelépítményen, közvetlenül az alapjárművön kialakított gépészeti tér mögött 1320 K3 RCS típusjelű rádió-távvezérlésű rakodódaru található, amely akár 10 és fél méterre is kinyúlhat, végállásban 1030 kilogramm teherbírással rendelkezik. A műszaki mentő szakfelszerelések, így hidraulikus feszítővágó, láncfűrész, gyorsdaraboló, pneumatikus emelőpárna-készlet, támasztó és stabilizáló eszközök, áramfejlesztő, hőkamera is segíti a beavatkozó tűzoltók munkáját.

Komondor RDO 4336 MPV dupla fülkés tűzoltóautó
Komondor RDO 4336 MPV dupla fülkés tűzoltóautó + 10

A KEHOP-1.6.0-15-2016-00020 azonosító számú, „Erdőtüzek oltására alkalmas gépjárművek és vízszállító gépjárművek rendszerbe állítása” projekt keretében beszerzett három járművet és azok cserefelépítményeit 2020 második felében a Székesfehérvári Hivatásos Tűzoltóparancsnokságon, a Szegedi Hivatásos Tűzoltóparancsokságon és a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltóparancsnokságon állítják készenlétbe.

Minden járműhöz egy műszaki mentő és egy erdőtüzes cserefelépítmény tartozik. Utóbbit a BM Heros Zrt. gyártotta.

Technikai paraméterek:

Típus: Komondor RDO 4336 MPV dupla fülkés
Szállítható személyek száma: 6 fő (2+4)
Súlya: 17 tonna
Motor: 4 ütemű, vízhűtéses,12 hengeres dízel / Euro V Cummins
Teljesítménye: 506 lóerő
Hajtás: összkerék
Váltó: 6 sebességes automata / Allison
Hosszúság: teljes hossz: 8700 mm
Szélesség: 2550 mm
Magasság: 3050 mm
Szabad hasmagasság fülke alatt 550 mm
Üres tömeg: 17 tonna
Teljes tömeg: megengedett össztömeg 31000 kg
Futómű: megerősített, független felfüggesztésű, AxleTech ISAS 4500 típusú
Gumiabroncs: Michelin ZXL 2 395/85 R20
Fékek: kétkörös levegős, tárcsafékes, a rögzítő fék westing rendszerű és a B-C tengelyekre hat

Rovat
Témakör