Ennyibe fáj a BM Heros

Sikerült megszerezni a tűzoltóautók javításának pontos költségét, egyes vezetők fizetését azonban titkolják.

A Lánglovagok.hu tűzoltóportál augusztusban írt arról, hogy az állami monopolt élvező BM Heros Zrt. 64 százalékkal emelte a tűzoltógépjármű és tűzoltás-technikai alapszerelői óradíját. Ráadásul a mobil szervizpontok igénybevételénél a kiszállási díjon túl ezentúl felszámítják az utazó szakállomány útidőre eső óradíját is.

Magukkal szerződtek

A közérdekűadat-igényléssel megszerzett dokumentum szerint az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) 2013 júniusában egy évi bruttó egymilliárd forintos keretszerződést kötött a BM Heros Zrt.-vel, melynek egyszemélyi tulajdonosa a Magyar Állam, a tulajdonosi jogokat az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság gyakorolja. Az OKF részéről a szerződést Bakondi György főigazgató, a BM Heros Zrt. részéről Tollár Tibor, az igazgatótanács elnöke írta alá. Tollár Tibor egyben az OKF gazdasági főigazgató-helyettese is. A határozott idejű szerződés 2014. december 31-ig szól.

A szerződés 3-as, 5-ös, 6-os és 7-es mellékletéből kitűnik, a BM Heros Zrt. milyen árakon dolgozik. Pontosabban milyen áron számláz, mert a javítások nagy részét a 49 alvállalkozója végzi el. A BM Herosnak saját szervize Budapesten, Egerben, Nyíregyházán, Pécsett, Szegeden, Szombathelyen és Veszprémben van.

Alvállalkozói rendszer jött, kedvezmény ment

A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetéhez (HTFSZ) a javításokról folyamatosan érkeznek a panaszok, mondhatni rémtörténetek. A probléma nem új keletű, a hivatásos önkormányzati tűzoltóságok államosítása előtt sem voltak a tűzoltók mindig megelégedve a BM Heros munkájával – tudtuk meg Antalfi Zsolttól, a HTFSZ alelnökétől.

Antalfi Zsolt azt is elmondta, hogy a szakszervezet az alapóradíj brutális áremelkedésével kapcsolatban az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnál érdeklődött. Bittmann Tibor humán szolgálatvezető azt a tájékoztatást adta részükre, hogy nem történt áremelés, csupán a szerződésben rögzített óradíjra adott kedvezményt a BM Herosnál már nem képesek tovább nyújtani, mert az országos alvállalkozói rendszer kialakítása a cégnél bevételkiesést jelentett. A szakemberek utaztatásának teljes óradíjas kiszámlázása ugyancsak egy kedvezmény volt, amelyre a jövőben már nincs lehetőség.

Bittmann Tibor válaszából az is kiderült, hogy a gazdaságosan nem javítható járművek eseti javításait végzik az alvállalkozók. A felépítmények szervizelése, a gépjárművek gyártása, felújítása, valamint a légzőkészülékek időszakos felülvizsgálatait és javításait végzi kizárólagos jelleggel a BM Heros Zrt.

A Lánglovagok.hu által indított közérdekűadat-igénylés kapcsán fény derült arra is, hogy 2012-ben 2,62 milliárd, 2013-ban 6,02 milliárd, 2014 első felében 1,7 milliárd forintot számlázott a BM Heros a katasztrófavédelemnek. Ugyanakkor nem a BM Herosnál 2012-ben 467,1 milliót, 2013-ban 336,8 milliót, 2014 első hat hónapjában 117,9 milliót költöttek javításra.

Mennyit keres a vezérigazgató?

Pethő István tű. alezredes, a BM Heros Zrt. vezérigazgatója a közérdekűadat-igénylésre adott válaszában közölte, az igazgatótanács elnöke havi bruttó 150 ezer forintban, az igazgatótanács tagjai, valamint a felügyelőbizottság elnöke 100 ezer forintban, a felügyelőbizottság tagjai 70 ezer forintban részesülnek. Többszöri visszakérdezés ellenére arra nem válaszolt, hogy neki, helyetteseinek, az igazgatóknak és egyéb vezetőknek mennyi a fizetése.

A mérlegből annyi azonban kiderül, hogy a bérköltség, személyi jellegű egyéb kifizetés és a bérjárulék tavaly 715 millió forintot tett ki. Az értékesítés nettó árbevétele elérte a 4,83 milliárd forintot, a mérleg szerinti eredmény 6,4 millió forint lett.

A nyilvános cégadatok szerint az igazgatótanácsban helyet kapott az országos tűzoltósági főfelügyelő, a felügyelőbizottságban pedig az OKF ellenőrzési szolgálatvezetője.

Rovat
Témakör