Magyar tűzoltóautó csapatpróba nélkül

Békéscsabán szolgálatba állították a magyar gyártású gépjárműfecskendő prototípusát.

Ünnepélyes keretek között Békéscsabán felszentelték és készenlétbe állították a magyar gyártású Heros Aquadux-X 4000-es típusú gépjárműfecskendőt. A február 24-i esemény számos kérdést felvető beszámolója a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján olvasható.

Nagy Szilvia megyei szóvivő a Lánglovagok.hu tűzoltóportál többszöri megkeresésére sem reagált. Alasztics Melindától, a Rába Járműipari Holding Nyrt. kommunikációs munkatársától azonban megtudtuk, Békéscsabán a prototípust állították szolgálatba.

A Heros Aquadux-X 4000-es prototípusának bemutatása 2014-ben (Fotó: Kis-Guczi Péter)
A Heros Aquadux-X 4000-es prototípusának bemutatása 2014-ben
(Fotó: Kis-Guczi Péter)

Ahogy korábban beszámoltunk róla, a Renault Midlum alvázát Rába gyártmányú futóművekkel, rugókkal és fékberendezésekkel szerelik fel, ez képezi a Heros Aquadux-X 4000 gépjárműfecskendő alapját. A prototípust tavaly márciusban mutatták be a BM Heros Zrt. budapesti központjában.

Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője megerősítette, hogy a prototípus került Békéscsabára. Egyúttal közölte: tekintettel arra, hogy a gépjármű rendelkezik a Nemzeti Közlekedési Hatóság által megkövetelt valamennyi minősítéssel, és megfelel minden vonatkozó előírásnak, így a csapatpróba műszaki szempontból nem volt indokolt.

A szóvivő hozzátette: az új gépjármű tervezése során kiemelt figyelmet fordítottak a beavatkozó tűzoltók tapasztalataira, továbbá a már szolgálatba állt járművel kapcsolatban a használat közben szerzett benyomásokról és információkról a gyártó rendszeresen kap visszajelzést, ezért külön csapatpróbára ebből a szempontból sem volt szükség. Mivel a gyártás Magyarországon zajlik, így az esetlegesen indokolt módosítások rövid idő alatt kivitelezhetőek, illetve a végrehajtott változtatások a későbbi példányokban is megjelenhetnek.

Ötmilliárdos keretszerződés

A február 24-i rendezvény napján napvilágot látott Rába-közlemény szerint 5 milliárd forint értékű keretszerződést írt alá a Rába Jármű Kft. és a BM Heros Zrt. Az első lehívás megérkezett, és ezzel megkezdődhet a hazai igényekre szabott, kiváló vezetési és terepjárási tulajdonságokkal rendelkező tűzoltógépjárművek szériagyártása. A járművek alvázát a Rába Jármű Kft., míg a felépítményt a BM Heros Zrt. gyártja.

Rovat
Témakör