Megállapodás a Rába tűzoltóautók gyártásáról

A Renault alvázra készülő gépjárműfecskendők Rába márkanév alatt kerülnek forgalomba.

A Volvo Group Governmental Sales (VGGS) tűzoltógépjárművek összeszerelését célzó megállapodást írt alá a Rábával július 28-án a franciaországi Versailles-ban. A Volvo részéről Stefano Chmielewski, a Renault Trucks Defense (RTD) vezérigazgatója és Pintér István, a Rába Járműipari Holding Nyrt. elnök-vezérigazgatója, valamint Torma János, a Rába Jármű Kft. ügyvezető igazgatója írta alá szállítási keretszerződést írt alá.

Heros Aquadux-X 4000-es prototípusa (Fotó: Kis-Guczi Péter)
Heros Aquadux-X 4000-es prototípusa
(Fotó: Kis-Guczi Péter)

A három évre szóló megállapodás egy SKD (Semi Knocked Down) alapú beszállítói- és összeszerelési együttműködés, melynek értelmében az RTD a négyajtós, hat-, illetve hét üléses járműfülkét és a Midlum alváz komponenseit szállítja a Rábának. Győrben az alváz megkapja a Rába saját gyártású futóművét és felfüggesztését, majd pedig Budapesten a BM Heros Zrt. a felépítményével véglegesíti a járművet. A tűzoltóautók Rába márkanév alatt kerülnek forgalomba.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Heros Aquadux-X 4000-es fantázianéven márciusban mutatta be az új „magyar” gépjárműfecskendő prototípusát. A belügyminiszteri ígéret szerint évi 20-40 jármű gyártását tervezik, és 10 év alatt cserélhetik le a jelenleg használatos gépjárműfecskendőket erre a típusra.

A sorozatgyártás várhatóan 2015 első negyedévében kezdődik meg.

Rovat
Témakör