Motorolaj felitatása a teremgarázsban

Motorolaj felitatása a teremgarázsban

Végre valaki használta is az Országos Tűzvédelmi Szabályzat által előírt felitatóanyagot egy budapesti társasház teremgarázsában.

Nem ritka, hogy műszaki meghibásodás miatt az autó alá tűzveszélyes anyag kerül. Egy társasház teremgarázsában a tulajdonosok képesek a problémát nem túl sok ésszel egy kartonlappal vagy egy darab ronggyal orvosolni, ahelyett, hogy elvinnék szervizbe a kocsijukat. A feltakarítás meg sokszor luxus.

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet (OTSZ) szerint a „4-nél több parkolóállásos gépkocsitároló helyiségében legalább 1 db szóróeszközt és legalább 0,05 m3 mennyiségű felitató anyagot kell hozzáférhető helyen tartani”. Annak a híre a jogalkotókhoz még nem jutott el, hogy nem csupán a mennyiség a lényeg, hanem az anyag fajtája is, így a 2020. január 22-én módosuló OTSZ e tekintetben nem változik.

Érdemes ásványi eredetű szórható granulátumot készenlétben tartani, és mint a képen is látható, alkalmazni, ha szükség van rá. Arról nem szabad megfeledkezni, hogy az olajszármazékokkal szennyezett felitatóanyagok veszélyes hulladéknak minősülnek, így a háztartási szemét között nem landolhat.

Rovat
Témakör