Lefelejtett tűzvédelem

Megtörtént tűzesetek kapcsán a felelősség kérdését járták körbe a tűzvédelmi szakemberek.

„Lefelejtett tűzvédelem! Kié a felelősség?” címmel tartott szakmai napot szeptember 21-én a TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség Budapesten. Az előadók hazai és külföldi tűzesetek tapasztalatain keresztül mutatták be, hogy melyek azok az alapvető tűzvédelmi hibák, hiányosságok, amik a tervezés, kivitelezés vagy éppen üzemeltetés során felmerülhetnek, ezek milyen következményekkel járnak, és ki a felelős érte.

Takács Lajos Gábor egyetemi docens, a Magyar Építész Kamara Tűzvédelmi Tagozatának elnöke a londoni Grenfell Tower júniusi, 79 halálos áldozatot követelő tűzesete kapcsán rávilágított a homlokzati hőszigetelés nemzetközi szinten is szigorúnak számító magyar szabályozásának létjogosultságára. A szakember ugyanakkor több magyarországi tűzesetet is bemutatott, ahol a nem megfelelő kivitelezés növelte a tűzkárt, okozott tragédiát.

Király András tűzvizsgálati szakértő felhívta a figyelmet, hogy egy átépítésnél az építkezés alatt is milyen fontos ügyelni a tűzvédelemre. A 2014-ben Budapesten kigyulladt műemléképületet hozta fel példának, mutatta be részletesen, hogy a szabálytalan munkavégzés miatt hogyan borult lángba a teljes tetőszerkezet. Rámutatott a felelősség kérdésére a biztosítók szemszögéből is.

Borsos Tibor igazságügyi tűzvédelmi szakértő egy moziban keletkezett tűzesetet elemzett, ahol nem a tűz, hanem a vízkár okozta a félmilliárdos kár legnagyobb részét. Az automata oltóberendezésből ugyanis 23 percen át jött a víz, mert jelentős késéssel értesítették a tűzoltókat, azoknak meg 9 percet tett ki, míg sikerült megtalálniuk az elzárás lehetőségét.

Lestyán Mária, a szövetség Építészeti Tűzvédelmi Tagozatának vezetője hangsúlyozta, hogy a tűzvédelemért mindenki felelős, az Országos Tűzvédelmi Szabályzatot és a Tűzvédelmi Műszaki Irányelveket mindenkinek ismernie kell, a munkára szerződötteknek meg kell tagadnia a jogszabályba ütköző építtetői utasítást, és mindenkinek ellenőriznie kell a megfelelést.

Seres Attila, a szövetség tagozatvezetője a felelősség hárításáról a gyakorlatban előforduló példákat mutatott. Legtöbbször azzal a szöveggel találkozik, hogy „így vette át a tűzoltó”. Bemutatta, hogy a tűzoltó készülékek nem megfelelő módú készenlétben tartása, fali tűzcsapok eltorlaszolása, menekülési útvonalak leszűkítése, valamint a nem rendeltetésszerű használat milyen veszélyekkel jár.

Jön az OTSZ 5.1

A szakmai nap résztvevői azt is megtudhatták, hogy az Országos Tűzvédelmi Szabályzat tervezett módosításáról a katasztrófavédelem október végén egy konferencia keretében tart egyeztetést a tűzvédelmi szakemberekkel.

Rovat
Témakör