Gépezetes tolólétra

Gépezetes tolólétra

A létrát nem kifejezetten tűzoltási célokra találták ki, azonban mint tűzoltóeszköz, több száz éves múltra tekint vissza. A tűzoltólétra „pályafutása” a közönséges létrával kezdődött, s belőle fejlődött ki a tűzoltási célokra alkalmas, fából készült támrudas létra, dugólétra, tetőlétra, horoglétra, párkánylétra. Épületek tetejére, tetőszerkezetére, magasabb pontokra való feljutáshoz használták.

Ezekkel a kézi szerelésű eszközökkel magasabb helyekre nem tudtak feljutni, tehát a fejlődés következő foka a tolólétra volt. Több létratagot egymáson elcsúsztatható módon összeillesztettek, melyeket kötél segítségével lehetett kihosszabbítani. A könnyebb mozgathatóság érdekében ezeket 2 vagy 4 kerekű kocsira szerelték. A megdöntés, forgatás, kihosszabbítás kézi működtetésű erőátviteli berendezés – fogaskerék-áttétel, hidraulikus sajtó – segítségével történt, és már rendelkeztek biztonsági és jelzőberendezésekkel: önműködő fék, esési horog, rugózár, jelzőharang.

A modern gépezetes tolólétrák a működési elv tekintetében azonosak elődeikkel, de minden másban korunk technikai fejlettségének és a követelményeknek megfelelőek. A létraszerkezetek acélból készülnek, az egymásba illesztett tagok száma 3 és 7 között mozog; a tagok görgők segítségével mozdulnak el egymáson. A szerkezet mozgatását – forgatás, állítás-fektetés, hosszabbítás-rövidítés – és a jármű kitámasztását hidraulikus munkahengerek és hidromotorok végzik.

A régi faszerkezetű tolólétrákkal egyetlen mentési lehetőség kínálkozott: az épület falának vagy ablakába támasztották, majd a mentendő személy lemászott. A mai tolólétrák – típustól függően – rendelkeznek felvonóval és/vagy a létracsúcsra akasztható vagy szerelt (billenthető) 2-3 fős kosárral. Ezek használata ugyan megkönnyíti a mentést, de ilyenkor a létra nem mászható (a lift, vagy az egész létramű mozgása miatt). A létracsúcson elhelyezett vízágyú lentről, kötelekkel irányítható, vagy a kosárba telepíthető monitort az ott tartózkodó tűzoltó kezeli. A vízellátást a létratagokon végigfektetett tömlővezeték biztosítja.

A fixen rögzített és billenthető mentőkosárral rendelkező tolólétrák kosaraiban szintén megtalálhatóak a tűzoltás eszközei (vízágyú, nyomócsonk, esetleg tömlődobra tekercselt alaktartó tömlő), valamint fényszóró, kommunikációs csatorna, mentőágytartó.

Hazánkban a Magirus és IFA gyártmányú tolólétrák terjedtek el.

Rovat
Témakör