Kezet mosni tanítják a tűzoltókat

Kezet mosni tanítják a tűzoltókat

Koronavírusos videókat vetítenek a szolgálatban lévő tűzoltóknak, akik leginkább most azon gondolkoznak, ki vigyáz hétfőtől a gyerekekre.

A koronavírus okozta világjárvány miatt március 11-én hirdettek országos veszélyhelyzetet. Március 16-tól az iskolákban a nevelés-oktatás tantermen kívüli, digitális munkarend szerint zajlik. A bölcsődékben, óvodákban a rendkívüli szünet elrendeléséről a polgármesterek dönthetnek.

„A katasztrófavédelem a vonatkozó szabályok betartásával mindent megtesz a szervezet munkatársai gyermekeinek biztonsága érdekében” – közölte konkrétumok nélkül a Lánglovagok.hu érdeklődésére az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) Kommunikációs Szolgálata.

Az OKF tájékoztatása szerint „a katasztrófavédelem intézkedési tervet készített a járvánnyal kapcsolatban. A szervezet gondoskodik arról, hogy mind központi, területi és helyi szerveinél, tehát az összes tűzoltóságon elegendő vírusölő bőr- és felület-fertőtlenítőszer álljon rendelkezésre. A személyi higiénia fontosságára tájékoztatókkal is felhívjuk a figyelmet. A rendszeres használatban lévő épületrészeket, tárgyakat, rendszeresen fertőtlenítik.”

A Lánglovagok.hu információ szerint a szolgálatban lévő vonulós tűzoltóknak koronavírussal kapcsolatos tájékoztatókat olvastak fel, és kormányzati videókat vetítettek részükre, például a helyes kézmosásról. Arról már napokkal ezelőtt nyilatkozniuk kellett, hogy ők és családtagjaik mikor és hol jártak külföldön. A tűzoltókat kioktatták, milyen tünetek esetén hívjanak azonnal egy megadott telefonszámot, melyen orvossal tudják felvenni a kapcsolatot.

Látványos mellőzés

A Magyar Közlönyben március 14-én megjelent a koronavírus elleni védekezés kapcsán szükséges további intézkedésekről szóló 1101/2020. (III. 14.) kormányhatározat. Ebben tíz akciócsoport felállításáról van szó, ám egyetlenegy vezetését sem kapta meg a katasztrófavédelem, holott az egyik területen jelentős a szerepük.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ugyanis a nemzeti létfontosságú rendszerelemmé történő kijelölés vonatkozásában javaslattevő hatóság. Mégis a Létfontosságú Magyar Vállalatok Biztonságáért Felelős Akciócsoport a honvédelmi miniszter vezetésével alakul meg. Az akciócsoport feladata az ország működéséhez létfontosságú állami és nem állami gazdasági társaságok azonosítása, valamint a felügyelet esetleges átvételéhez szükséges előkészületek megtétele.

A katasztrófavédelem központi és megyei honlapjain amúgy egy sor se található a veszélyhelyzetről, még egy link se a koronavírus hivatalos tájékoztatási oldalára. Még a Veszélyhelyzeti Értesítési Szolgáltatást sem alkalmazzák arra, hogy hasznos tanácsokkal szolgáljanak a lakosságnak.

Jelen veszélyhelyzet jól mutatja, hogy milyen elhibázott lépés volt húsz évvel ezelőtt a tűzoltóság és a polgári védelem egy szervezetbe való olvasztása, majd az elmúlt két évtizedben a polgári védelem elsorvasztása.

A látványos mellőzésre nem ez az első eset, tavaly a budapesti hajókatasztrófánál a belügyminiszter a mentési, felderítési műveletek irányítására a Terrorelhárítási Központ főigazgatóját bízta meg.

Úgy tűnik, a világjárvány magyarországi megfékezésének sikerességében nem lehet kétség, az 1106/2020. (III. 14.) kormányhatározattal ugyanis már 134,9 millió forintot csoportosítottak át állami kitüntetésekre.

Rovat
Témakör