Cipő se maradjon az ajtó előtt

Cipő se maradjon az ajtó előtt

Tűzvédelmi okok miatt tilos, és járványügyi szempontból sem szerencsés.

Csak úgy szárnyal a Facebookon egy sor „jó” tanács a koronavírussal kapcsolatban. Az egyik arról szól, hogy „kabát, cipő legjobb, ha az ajtón kívül marad”.

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet úgy rendelkezik, hogy lakórendeltetésű épületek, épületrészek területén a lakáson kívüli közlekedőkön, lépcsőházakban éghető anyagok és a menekülési útvonalat leszűkítő tárgyak nem helyezhetők el. Ez alól csak bizonyos esetben a növények és a dekorációk kivételek.

Tehát most, a koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzet idején sem szabad a lakásajtók előtt tárolni. Még cipőt, kabátot sem. Gondoljunk bele, hogy tűz esetén ezek az éghető anyagok mennyiben segíti a lángok továbbterjedését, illetve, ha menekülésre kell fogni a lakásból, hogyan fogják ezeket felvenni a lépcsőházban, ahol lehet, hogy már füst is van, vagy az eltorlaszolt ajtó a korlátozott látási viszonyok között, stresszhelyzetben mennyiben akadályozza a menekülést.

Ajtón kívül mostanság hagyni ruhaneműt, bármi mást már csak azért sem érdemes, mert azzal ki tudja, hogy mi lesz, ki köhög, tüsszent rá, vagy fogja meg bármilyen okból fogva.

Rovat
Témakör