Így ne akadályozd a tűzoltókat

Így ne akadályozd a tűzoltókat

A tűzoltási felvonulási úton a kivehető oszlopok nem egészen kivehetők.

Lassan már el sem lehet dönteni, hogy sírjon vagy röhögjön az ember, amit művelnek Budapesten, a XI. kerületben egy lakóparkban tűzvédelem címszó alatt.

Ezúttal a tűzoltási felvonulási úton lévő kapu előtt próbálták elejét venni a parkolásnak úgy, hogy kivehető oszlopokat létesítettek előtte. Csakhogy a kivitelezésnél arra nem gondoltak, hogy azért kell eltávolítani néha az oszlopot, hogy a tűzoltóautó biztonsággal be tudjon hajtani.

Mivel a fémtalapzat úgy 5 centiméterre kilóg a földből, ezért nem biztos, hogy jót fog tenni a keréknek egy esetleges ráhajtáskor. És nem biztos, hogy azzal kellene szórakoznia az amúgy sem tágas helyen a tűzoltóautó sofőrjének, hogy ezeket kerülgesse.

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet szerint tűzoltási felvonulási terület és út lezárásának módját a tűzvédelmi hatósággal kell egyeztetni. A látvány alapján nem valószínű, hogy ez megtörtént.

A 259/2011. (XII. 7.) Korm. rendelet alapján ha a létesítési eljárás során jóváhagyott tűzoltási felvonulási út, terület maradéktalanul nem biztosított, kötelezően 30 ezertől 1 millió forintig terjedő tűzvédelmi bírságot szabnak ki.

Mivel a tűzvédelem nem játék, inkább sírni kellene.

Rovat
Témakör