Bíróságon téma a katasztrófavédelem átalakítása

Egy sajtótájékoztatón elhangzott kritika miatt kezdődött személyiségi jogi per, egymillió forintos követeléssel az OKF részéről.

Megkezdődött az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) által Bertha Szilvia országgyűlési képviselő ellen indított személyiségi jogi per a Budapest Környéki Törvényszéken. Az OKF jó hírnév megsértése miatt nyilvános elégtételt és presztízsveszteség miatt egymillió forint kártérítést követel a jobbikos képviselőtől, amiért sajtótájékoztatón kritizálta a mentő tűzvédelem új rendszerét.

Az alperes ellenkérelmében arra hivatkozott, hogy azon szavai, amelyekkel az OKF szervezeti rendszerének kialakítását kritizálta, semmiképpen sem a felperesre, hanem a szervezeti struktúrát megkonstruáló belügyminiszterre vonatkozó állítások, így inkább Pintér Sándornak lenne jogalapja perelni. A november 26-i tárgyaláson a bíró ezt a felvetést gyorsan rövidre zárta azzal, hogy a Polgári Törvénykönyv alapján a felperesnek, mint jogi személynek lehetősége van személyiségi jogi pert indítania.

A per során a kérdés sokkal inkább az, hogy Bertha Szilvia által elmondottak tényállításnak vagy véleménynyilvánításnak számítanak. Így azon megállapítás, miszerint „kialakítottak egy olyan rendszert, amiben lecsökkentették a gyakorlati embereknek a számát, tehát a vonulós tűzoltókét, megnövelték az adminisztrátorok számát, és összességében véve egy nagyobb, költségesebb és sokkal rosszabb hatékonyságú rendszert hoztak létre. Ami immár országos szinten veszélyt jelent”, valamint az, hogy „ma már nap mint nap történnek balul sikerült riasztások”, illetőleg „nagymértékű szakmai romlás következett be, mostanra komoly veszélybe került a lakosság ellátása az átalakítások miatt”.

A bíró szerint az is kérdéses, hogy a felperes által sérelmezett híradóban a műsorvezető által mondott felvezető és levezető szöveg tartalma mennyiben tükrözte az országgyűlési képviselő által megfogalmazottakat.

Érdekes folytatás várható

A tárgyalás jövő év februárjában folytatódik. Akkor a bíróság Bertha Szilviát, valamint alperesi kezdeményezésre az átalakított katasztrófavédelem hatékonyságáról egy szakszervezeti vezetőt, valamint egy volt hivatásos tűzoltót is meghallgat. Addigra már ismert lesz az állománytábla perre vonatkozó tartalma, amit eddig az OKF nem volt hajlandó kiadni.

Rovat
Témakör